Csak a válság alatt esett nagyobbat a német GDP

Németország hazai összterméke (GDP) 2,3 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - írja a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn végleges adataira hivatkozva az MTI.
Szabó Dániel, 2020. május 25. hétfő, 09:08
Fotó: Pixabay

A német GDP ennél nagyobb mértékben 2009 második negyedévében csökkent, akkor 7,9 százalékos volt éves összevetésben a visszaesés.

A tavalyi utolsó negyedévhez képest 2,2 százalékkal csökkent a német GDP a január-márciusi időszakban. Ennél jelentősebb visszaesést legutóbb 2009 első negyedévében regisztráltak, akkor 4,7 százalékkal maradt el a német gazdaság teljesítménye az előző három hónapban elért szinttől.

A Destatis adatai szerint 2019 utolsó negyedévében 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest. Ez az jelenti, hogy az idei első negyedévi visszaeséssel együtt a német gazdaság technikai recesszióba került.

Az idei első negyedévben a tőkeberuházások 6,9 százalékkal csökkentek, a lakossági fogyasztás 3,2 százalékkal, az export pedig 3,1 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.

A német vállalatok nagy része a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságban tömeges leépítésekre készülnek, ráadásul nemcsak Németországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK