Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben, az egy évvel korábbihoz képest, 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg októberhez képest 0,1 százalékos volt a növekedés. (Elemzők előzetesen magasabb, 2,4 százalékos éves és 0,2 százalékos havi áremelkedést vártak novemberre.) Októberben éves szinten 2,5 százalékkal, havi bázison 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A gyakran változó energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,5 százalék volt, havi szinten pedig stagnált novemberben.

Novemberben a lakhatási költségek (lakbér, víz, áram, gáz, fűtés) 2,6 százalékkal emelkedtek éves bázison, ezen belül a háztartások energiaszámlái 6,5 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek 1,4 százalékkal, az autók üzemanyaga 15,0 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,5 százalékkal drágultak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) novemberben 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal nőtt. Októberben az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,4 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 0,1 százalékkal.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon - írta az MTI.