A szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés szeptemberhez képest. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,1 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 1,8 százalékkal nőtt Németország ipari termelése októberben az előző havi 0,7 százalékos növekedés után.

Októberben a termelési eszközök gyártása 0,3 százalékkal, a félkész termékek előállítása pedig 0,2 százalékkal nőtt, míg a fogyasztási cikkek termelése 3,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az energiatermelés 3,2 százalékkal, az építőipari termelés pedig 0,3 százalékkal esett vissza havi szinten.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza úgy vélte, hogy bár az adatok a vártnál gyengébbek voltak, továbbra is mérsékelt optimizmusra adnak okot. A német ipar legalábbis nem veszített tovább a lendületből, hanem egy helyben toporog.

A német gazdasági minisztérium az új autók üzembe helyezésével kapcsolatos nehézségeknek tudta be az ipari termelés csökkenését, ugyanis a károsanyag-kibocsátás új mérési eljárásának bevezetése miatt csökkent az autógyárak termelése. Reményre ad okot, hogy októberben éves összevetésben jelentősen, 12 százalékkal bővült a német ipar rendelésállománya.