Júliusban szezonális és naptári kiigazítással 2,8 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest a feldolgozóipari megrendelések a júniusi 28,8 százalékos havi emelkedés után - írja az MTI a beszámoló alapján.

Elemzők a megrendelések 5,0 százalékos havi emelkedését várták júliusra. A tényleges növekedés kevesebb lett ugyan a vártnál, a Destatis azonban a júniusi havi bővülést 27,9 százalékról 28,8 százalékra módosította.

A feldolgozóipar megrendelései júliusban naptári kiigazítással 7,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Júniusban 10,6 százalékos volt az éves elmaradás.

A júliusi megrendelések 8,2 százalékkal maradtak el a járványvédelmi korlátozások bevezetése előtti utolsó hónapban, februárban beérkezett megrendelésektől.

Az autóiparban 8,5 százalékkal nőttek júliusban a megrendelések az előző havihoz képest, a februárihoz képest azonban még 2,4 százalékos volt az elmaradás.

Júliusban a külföldi megrendelések 14,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az euróövezeti megrendelések 7,3 százalékkal, a többi pedig 19,2 százalékkal. A belföldi megrendelések viszont 10,2 százalékkal csökkentek.

Idén júliusban az ipari termelés volumene még mindig 8,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól Magyarországon.