Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyezményeket Olaf Scholz német pénzügyminiszter kínai látogatása alatt írták alá. Scholz két napra utazott Pekingbe, hogy megbeszéléseket folytasson Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel, Hszi Csin-ping kínai államfő legfőbb gazdasági tanácsadójával.

A megbeszélések után kiadott közös nyilatkozat szerint a két fél megismételte, hogy erősíteni akarja a makrogazdasági politikával kapcsolatos koordinációt, a költségvetési és pénzügyi területeken való pragmatikus együttműködést, valamint kiterjeszti a stratégiai együttműködést a két ország közt.

Kína és Németország abban is megegyezett, hogy dolgozni fognak a nemzetközi gazdasági kormányzás fejlesztésén, a globális multilaterális rendszer fenntartásán, fellépnek a kereskedelmi protekcionizmus ellen, és támogatják a szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszert a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) keresztül - írja az MTI. (Eközben az USA és Észak-Korea is közeledik egymáshoz.)

"Fontos, hogy az utóbbi időben másutt megfigyelhető tendencia ellenére előrelépést láthatunk az együttműködésben" - fogalmazott Scholz Pekingben, újságírók előtt. Liu He a kereskedelmi kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta: "A világgazdasági növekedés lassulásával párhozamosan a piaci kilengések fokozódnak, ez pedig egyre nagyobb kockázatot jelent". Mint a világ negyedik legnagyobb gazdasága, Németország fontosnak tartja a közeli és előnyös kapcsolatot Kínával, mely a világ második legnagyobb gazdasága. Ugyanakkor meg akarja védeni és erősíteni a kényes német és európai üzleti szektort, miközben kínai vállalatok állami támogatással bevásárolják magukat külföldi stratégiai iparágakba.

Scholz kiemelte, hogy a két országnak pénzügyi kérdésekben számos közös érdeke van, de a különböző szempontokat össze kell egyeztetni, ez a megbeszélések fő feladata.

Liu és Scholz elmondták, a német-kínai együttműködés mindkét ország gazdaságának előnyös. Hozzátették azt is, hogy elkötelezettek a szabad piaci hozzáférés biztosítása, valamint a befektetések elé gördített akadályok enyhítése érdekében mindkét országban. Kína és Németország egyaránt felismerte a pénzügyi együttműködésben rejlő potenciált, és arra is nyitottak, hogy pénzügyi vállalataik harmadik országokban mélyítsék el együttműködésüket.

A két ország támogatni fogja azokat a törekvéseket is, melyek együttműködésre adnak teret Kína Egy övezet, egy út kezdeményezés nevű programja és az EU Európát Ázsiával összekötő stratégiája, valamint az európai infrastruktúra-tervezés között.