A kínai befektetők mintegy 311 millió dollárt ruháztak be Németországban a második fél évben, ami jócskán elmarad az első fél évi csaknem 10 milliárd dollártól - idézi az EY (korábbi teljes nevén Ernst & Young ) pénzügyi tanácsadó  Bloomberg hírügynökségen megjelent közleményét az MTI.

Az ázsiai országból érkezett befektetők tavaly 14 milliárd dollár értékben vásároltak fel német cégeket, megdöntve az egy évvel korábban 13,7 milliárd dolláron, 2016-ban pedig 12,6 milliárd dolláron beállított rekordot.

Idén a kínai befektetők 34 vásárlást hajtottak végre. Tavaly ez a száma 54, 2016-ben pedig még 68 volt.

A német kormány december elején fogadta el azt a javaslatot, hogy szigorítsák a külföldi befektetők tevékenységét szabályozó előírásokat.

A berlini aggodalmak arra vonatkoznak, hogy a csúcstechnológiát és a stratégiai fontosságú iparágakat célzó, államilag irányított kínai befektetés-politika a Németországban felhalmozott tudás megszerzésére irányul.

Az ügy azóta kiemelt téma Németországban, hogy 2016-ban kínai tulajdonoshoz került a Kuka nevű robotikai cég, amely a legsikeresebb német vállalkozások között van a digitális technológiák területén.