Most már tényleg a bukás szélén áll Merkel

A hét végi tartományi választások Hessenben sorsdöntőek lehetnek Angela Merkel politikai karrierjében: ha pártja, a CDU rosszul szerepel, azért egyértelműen őt tehetik felelőssé politikustársai.
Komócsin Sándor, 2018. október 25. csütörtök, 07:07
Fotó: AFP

Merkel a túlélésért harcol, miközben a német választói hangulat utálatba váltott vele szemben. Ezzel a megjegyzéssel vezeti fel a Financial Times (FT) az október utolsó hétvégéjére eső hesseni tartományi választásokról szóló cikkét. Angela Merkel pártja, a konzervatív CDU súlyos szavazatvesztés előtt áll, a rossz szereplés nyomán az FT szerint az országos politika is a zűrzavar állapotába kerülhet.

A közvélemény-kutatások szerint a CDU történetének egyik leggyengébb eredményére számíthat a tartományban, ami azért érdekes, mert a gazdasági eredmények alapján szárnyalnia kellene. A munkanélküliség történelmi mélyponton van, a jövedelmek országos szinten a legmagasabbak. A 11 ezer lakosú Langgöns falu egyik lakója azt mondja, hogy a polgármester megszavazásával nincs gondja, de nehezére esik a CDU mellé is behúzni az X-et. A kérdésre, hogy miért, egyszavas választ ad: Merkel.

Setét árnyék

A párt helyi és országos vezetői persze azzal érvelnek, hogy a jó gazdasági helyzet csak akkor őrizhető meg, ha a párt hatalmon marad, ám az országos politika sötét árnyékot vet a helyi választásokra. Az említett faluban például egy szerelő azt monda: mindig a CDU-ra szavazott, de most azt tervezi, hogy a bevándorlásellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártra adja a voksát. Szerinte egyedül ez a párt ismerte fel a bevándorlók jelentette veszélyt, az iszlám egyébként is olyan, mint a kommunizmus, hiszen világuralomra tör.

Ez mutatja, hogy az emberek nem felejtették el a 2015-2016-os nagy bevándorlási hullámot, ami elemzők szerint sértette a jog és a rend iránti igényük teljesülését. Merkel a szavazás előtti utolsó héten négyszer kampányol Hessenben, ám ez kontraproduktív lehet, arra emlékeztetheti az embereket, hogy ő nyitotta meg Németország kapuit a menekültek áradata előtt.

Emellett az autósok azért is a kormányt okolják, hogy számos város, köztük a tartomány fővárosa, Frankfurt, a levegő minőségének védelmére hivatkozva tervezi a dízelautók használatának korlátozását a belső területein. Merkel ugyan megígérte, hogy igyekszik megelőzni a dízelmentes övezetek kialakítását, de a szavazók nem igazán hisznek neki.

Hanyatló indexek

A CDU 1999 óta vezeti ezt a tartományt, ám a legfrissebb felmérések szerint támogatottsága az öt évvel ezelőtti több mint 38 százalékról 26 százalékra zuhant. Hiába ez a legmagasabb arány a pártok versenyében, a CDU-ban Merkelt okolnák, ami kérdésessé teheti, hogy hat hét múlva újraválasztják-e a párt elnökének.

A választóknak valójában az országot vezető nagykoalíció bizonytalanságából, belső veszekedéseiből van elegük. Ez meglátszik a másik kormánypárt a szociáldemokrata SPD népszerűségi indexének alakulásán is. Ez most 20 százalékon áll szemben az öt évvel ezelőtti több mint 30 százalékkal. Az FT szerkesztői szerint a hesseni bukás arra ösztönözheti a pártot, hogy kilépjen a koalícióból, ami szinte biztosan előrehozott választásokhoz vezetne. Ez megkérdőjelezné a kancellár pozícióját is.

Nyertesek

A nagy nyertesek - akárcsak az október közepi bajorországi szavazáson - a Zöldek lehetnek. A közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 22 százalékát zsebelhetik be, amivel megdupláznák öt évvel ezelőtti eredményüket. Az elemzők úgy vélik, hogy ezt karakteres fellépésüknek köszönhetik: csak saját üzenetük átadásával foglalkoztak a kampány során.

Jelenleg a CDU-val közösen vezetik a tartományt, ami jelzi, hogy minden irányba nyitottak a koalíciókötésre. Bevonhatják a piacpárti, liberális FDP-t, amely nyolc százalékon áll, létrehozva (a pártok színei alapján) az úgynevezett Jamaica-koalíciót, vagy baloldali blokkot alakíthatnak az SPD-vel és a radikális baloldali Die Linkével, amely szintén nyolcszázaléknyi szavazatra számíthat. A lényeg: már nem díszítőelemek a német politikai palettán, hanem jelentős szereplők. Az AfD 12 százalékos támogatottságra számíthat.

A fotó forrása: Aris Oikonomou/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.10.26 09:14

@zana:
"Nem győzöm mondani: Jobbat nem, csak rosszabbat kap a maga szempontjából Orbán! "

Ebben egyébként igazad lehet, G. merkel elmebeteg ugyan de nem agresszív, viszont vannak köztetek agresszív elmebeteg libsik is...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.26 08:28

Nem győzöm mondani: Jobbat nem, csak rosszabbat kap a maga szempontjából Orbán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.26 08:27

@Panzerkraftwagen_Drei:
Aki még a székletét sem tudja tartani az ne fenyegessen senkit, vén szatyor, volt munkásőr parancsnok! Inkább dúdolgasd a Miért nincs a munkásőrnek 3 élete, vagy a Mákosrétes című dalt és merülj el emlékeidben, mint itt amikor éppen dícséred a szocializmust!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.26 00:35

@zana: "Ilyen megértő jólelkű vezére nem lesz Németországnak mostanában"

Értem én, hogy te vagy az agresszív nyuszika, aki sallerrel fenyegeti a medvét, amíg nem kap valóban egy jókora sallert, csak már unalmas egy kicsit... ha valóban annyira vágysz egy sallerre, tőlem aztán megkaphatod, utána egy darabig csöndben leszel azt garantálom, hol találkozzunk, agresszív Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.26 00:02

@Panzerkraftwagen_Drei:
Én meg arra fizetek be, hogy az utódtól szűkölni fog a magyar kormány!
Ilyen megértő jólelkű vezére nem lesz Németországnak mostanában, aki lesz majd tökön kapja Orbánékat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html