Nagyon kevés német keres állást

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliek száma decemberben Németországban, és továbbra is rekordalacsony szinten maradt a munkanélküliségi ráta.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 4. péntek, 10:41
Fotó: Shutterstock

A német munkaügyi hivatal pénteken közölte, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 14 ezerrel, 2 millió 261 ezerre csökkent. A Reuters által megkérdezett elemzők 11 ezer fős csökkenésre számítottak.

A munkanélküliségi ráta, összhangban az elemzői várakozásokkal, 5 százalékon stagnált, ez Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szint - írja az MTI.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva 23 ezerrel, 2 millió 210 ezerre nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 4,9 százalékra nőtt.

A munkaerőpiac továbbra is feszes, ami támogatja a legnagyobb európai gazdaság fogyasztás által vezérelt növekedését. A stabil munkaerőpiaci helyzet a várakozások szerint segít a német gazdaságnak abban, hogy ellensúlyozza a fokozódó kereskedelmi feszültségekből adódó ellenszél leküzdését.

A szövetségi statisztikai hivatal által szintén pénteken közölt adatok arról tanúskodnak, hogy novemberben újabb rekordot döntött a foglalkoztatottság Németországban. Több mint 45,1 munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly novemberhez képest 485 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A lakossági fogyasztás a növekedés egyik fő hajtóerejévé vált Németországban, mivel a rekordmagas foglalkoztatottság, a munkahelyek biztosságának erősödése, az inflációt meghaladó béremelések és az alacsony hitelköltségek egyaránt vásárlásra ösztönzik az embereket.

HOZZÁSZÓLÁSOK