Csapdában vannak a németek - így jár, aki az oroszokkal üzletel

A német vezetés, amely támogatja az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2. gázvezeték építését, lehetetlen helyzetbe lavírozta magát, miután ezzel Moszkva politikai stratégiai érdekeit szolgálja Európa érdekei helyett.
Komócsin Sándor, 2018. december 8. szombat, 09:08
Fotó: AFP

Berlin védelmezi az Északi Áramlat 2. gázvezeték kiépítését, amivel az európai országok megosztására törekvő Oroszország stratégiai érdekeit szolgálja. Az ügy az Azovi-tengeren kirobbant orosz-ukrán konfliktus idején rámutat a kelet-európai régió törékeny geopolitikai helyzetére, különösen élesen láthatóvá vált, hogy a német külpolitika ellentmondó célokat követ az oroszokkal kapcsolatban - írja a Financial Timeson (FT) megjelent elemzésében Constanze Stelzenmüller politológus, külpolitikai szakértő.

A gázvezeték a Balti-tenger keresztezésével közvetlen összeköttetést teremt Oroszország és Németország között, lehetővé téve, hogy az orosz Gazprom gázmonopólium Ukrajna és Lengyelország kihagyásával juttassa el a susogó energiahordozót Európa szívébe, egészen az osztrák határig. A csőkígyót az orosz vállalat építi, ám a beruházás finanszírozásában német, holland és osztrák gázszolgáltatók is részt vesznek. A gazdasági terhek megosztása nem jár együtt a politikai felelősség szétosztásával - az teljes egészében a német vezetést terheli.

Régi vita

Az Északi Áramlatról 2015 óta folyik a vita. Ha elkészül, Ukrajna elveszíti évi kétmilliárd dollárra becsült tranzitbevételét, amelyet a területét keresztező orosz gázvezetékek használata után kap. Számos kelet-közép-európai ország hasonló veszteségekkel számolhat és szintén ellenzi a projektet. Az USA kormánya úgy véli, hogy Németország túlzottan kiszolgáltatott lesz az orosz gázellátásnak, ha a vezeték elkészül.

Franciaország, Kanada és Nagy-Britannia szintén aggodalmának adott hangot és novemberben a német, illetve az európai parlament képviselőinek egy része fordult levélben Angela Merkel kancellárhoz, hogy állítsa le a beruházást. Az elmúlt hetekben a CDU elnöki posztjáért versenyző mindhárom jelölt, további szociáldemokrata és a Zöldekhez tartozó vezetők is az északi áramlattal szemben foglaltak állást. A kérdés mindezek tükrében az, miért nem hátrált még ki a német kormány a projekt mögül?

Túlzás és értetlenség

Az egyik ok az lehet, hogy a bírálatok egy része túlzás. Donald Trump, az USA elnöke azt állította, hogy Németország kiszolgáltatott lesz a vezeték miatt, mivel gázszükséglete 51 százalékát az oroszoktól fogja beszerezni. Ezzel szemben Berlin következetesen szembe megy Moszkvával: fenntartja a törékeny egységet a 2014-es ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen hozott európai szankciók mögött és befektet Ukrajna átalakításába. Ráadásul az USA folyékony gázt akar eladni Európában, amiben Lengyelország a legelkötelezettebb partnere.

Ugyanakkor amikor a német kormány arról beszél, hogy az Északi Áramlat 2-vel az eladó és a vevő is nyer, figyelmen kívül hagyják, hogy nincs még egy olyan ország Európában, amely a németeknél többet nyert volna a kontinens országainak egymásra utaltságán, demokratizálódásán, stabilitásán és prosperálásán. Eközben Oroszország és Kína manapság fegyverként használja a világ országainak egymásra utaltságát a kereskedelemben az infrastruktúrában és az interneten. Az északi gázvezeték geopolitikai eszköz Moszkva kezében az európai országok megosztására és befolyásolására.

Hogyan mászhatnak ki a csapdából?

Az FT cikkírója szerint Berlinnek nem sok lehetősége maradt arra, hogy kikászálódjon a csapdából, amibe saját magát ejtette. Az építési engedélyek visszavonása nemzetbiztonsági okokra hivatkozva súlyosan rombolná a német vezetés presztízsét, hitelességét mint megbízható partnerét, és nagy kártérítésekkel járna. Angela Merkel kancellár célzott rá, hogy a vezetéken át érkező gáz mennyiségének visszafogásával szoríthatnák rá az ukrán tranzit fenntartására az orosz felet, ezzel azonban nem sokat javítanának Kijev alkupozícióján Moszkvával szemben.

Így két lehetőség marad. A német kormány aláveti magát az amerikai szankcióknak, azaz az USA-ra terelve a felelősséget húzza ki magát a projektből, vagy nem akadályozza tovább az Európai Bizottságot abban, hogy a verseny korlátozására hivatkozva szóljon bele a vezeték üzemeltetésébe. Mindkét megoldás kínos, de az alternatíva, az Északi Áramlat 2. építésének befejezése, ami tönkre teszik az ukránok alkupozícióját az oroszokkal szemben, még rosszabb. Megkérdőjelezi, hogy Németországot megbízható partnernek és Európa egyik elfogadott vezetőjének tartsák szomszédai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.08 12:49

De hogy jártak a németek? Mert a cikkből csak az derül ki, hogy egy bizonyos Stelzenmüller "politológus" alaposan berágott rájuk...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.12.08 11:15

Csapdában? A németek? Ne röhögtessenek mán!

A németek a zEu bővítésével véglegesen hatalmas gazdasági és politikai befolyást szereztek ejrópában, most az Északi Áramlat 2-vel az energiaellátásra is kiterjesztik abszolút befolyásukat. (nem véletlenül blokkolták a Déli Áramlatot, mint ahogy az sem volt véletlen, hogy az E-ON olyan gyorsan "lemondott" a magyar gáztárolókról - tudták, hogy 2019, vagy 2020 után csak rajtuk keresztül juthatnak a KKE országok - jó sok lóvéért - gázhoz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.08 10:54

Marhaság. Minél több beszerzési forrás van, annál jobb helyzetben van egy ország. A kockázatot éppen a megbízhatatlan ukránok jelentik, ezért nagyon helyes, hogy ki akarják kerülni őket. Gázt meg lehet venni sok helyről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.12.08 09:31

Mégis mi a lószart csináljanak ?? Ne vegyenek gázt az oroszoktól ??. Venni csak attól lehet akinek van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

729961, 2018.12.08 09:16

Hát, persze, orrgazdáék!
Az szolgálná az európai érdekeket, ha Amerikából hozatnánk a méregdrága palagázt....

Idióták!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html