Van magyarázat Merkel kínos kudarcára

Németország volt szocialista fele látványosan fejlődött az elmúlt harminc évben, a munkanélküliség alacsony, mégis feltűnően erős a politikai elittel szemben álló Alternatíva Németországnak párt támogatottsága a helyi választások előtt. Van rá magyarázat.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 1. vasárnap, 09:09
Fotó: AFP

A Volkswagen hatalmas gyárában a kelet-németországi Zwickaúban, a legendás szocialista autó, a Trabant néhai otthonában, nagy lendülettel folynak a felújítási munkák. Az üzemben 1,2 milliárd euró befektetésével átalakítás zajlik, amelynek eredményeként át fognak állni a belső égésű motorokkal hajtott autók gyártásáról az elektromos meghajtásúak előállítására. Az első új modell októberben készül el, a gyár 2021-ig elérheti az évi 330 ezer villanyautó-gyártási kapacitást. Az új járműveken a VW és az Audi emblémái lesznek - vezeti fel kelet-németországi helyzetjelentését a Financial Times.

A megújulást hozó beruházásnak természetesen örülnek a városban és a gyárban - mindkettő hosszú ideje szimbóluma annak, hogyan újult meg Németország volt szocialista része a rendszerváltás után. Amikor 1990-ben megkezdődött a termelés a Volkswagen gyárában, a volt Kelet-Németország a gazdasági összeomlás időszakát élte. A zwickaúi Trabant-gyár sem volt kivétel ez alól. Milliók vesztették el az állásukat, úgy tűnt nem tehetnek más, mint hogy az ország nyugati felében próbálnak szerencsét.

Akkor mi a baj?

Ma egészen mást mutatnak a számok, és ennek elvileg meg kellene látszania a hétvégi szászországi és brandenburgi tartományi választásokon is. Az öt kelet-német szövetségi állam és Berlin egy főre eső GDP-je, amely 1991-ben a nyugati szint 45 százalékán állt, ma eléri annak 82 százalékát. A bérek jelentősen nőttek, miközben a munkanélküliségi ráta az újraegyesülést követő 20 százalékról 6-ra csökkent. Sok városban, köztük Zwickaúban gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság. A helyi vállalatok legnagyobb gondja a képzett munkaerő hiánya.

Reint Gropp, az IWH gazdaságkutató intézet igazgatója egyetért azzal, hogy a keleti országrész óriási fejlődésen ment keresztül, ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a kelet és nyugat közti közeledés az elmúlt években drámaian lelassult. Az egy főre eső GDP a keleti részen 20 százalékkal marad el a nyugati szinttől - éppen annyival, mint 15 évvel ezelőtt. Az exportvezérelt iparágak bővüléséből profitált a gazdaság a 2008-as pénzügyi válság óta, így az átlagbér a 2000-es 1970 euróról 2690-re (850 ezer forint) ment fel 2017-re. Ez azonban szintén 20 százalékkal kisebb, mint a nyugati országrészben.

Frusztráció

Ez lehet a hátterében a keletnémetek frusztrációjának, annak, hogy közülük nagyon sokan nem azokat a pártokat támogatják, amelyek vezetésével az országuk, a tartományuk a jelentős fejlődést elérte, hanem az elit- és bevándorlóellenes, euroszkeptikus, piaci héja, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak pártot. Zwickaúban, ahol a munkanélküliségi ráta 5 százalék alatt van, az idei helyi választáson 22 százalékot ért el ez a párt és erős szereplést vártak tőle a szeptember eleji regionális voksoláson is.

Közgazdászok és vállalati vezetők riadójelzésként tekintenek erre: Dieter Kempf, a BDI ipari szövetség elnöke például azt mondta, nem hallgatták meg a Kelet-Németországban élő embereket, nem foglalkoztak megfelelően a gondjaikkal. Szerinte a kormánynak és a magánszektornak összefogva vonzóbbá kellene tennie a régiót a befektetők szemében, főként a infrastrukturális ágazatok és a digitális iparágak képviselőinek szemében.

Szomorú statisztika

Különösen szomorú - és nem vet jó fényt az elmúlt 30 év közel felében regnáló Angela Merkel kancellárra sem -, hogy a high tech nagyvállalatok kerülik Kelet-Németországot. A DAX tőzsdeindexben szereplő 30 blue chip cégből egyik központja sincs az országnak ezen a részén. A Die Welt lap minden évben elkészíti az ország 500 legjobb cégét listázó rangsorát. Ebből 37-nek van a központja Kelet-Németországban, és ha Berlint kivesszük a képből, akkor csak 17 marad.

Szakértők szerint ez a különbség az oka a keleti országrész viszonylagos elmaradottságának, ugyanis a vezető menedzserréteg nyugaton él és a vállalatok kutatási és fejlesztési tevékenysége is ott van. A keleti részt a nagy német cégek, köztük a Volkswagen meghosszabbított futószalagjának tartják. Gropp professzor szerint ezt a gondot az egymás követő kormányok is súlyosbították, mivel az új iparágak beköltözésének segítése helyett a helyi ágazatok megőrzését támogatták. Így aztán bár a VW zwickaúi gyárának dolgozói jelenleg jó helyzetben vannak, munkahelyük csak a következő tíz évre, 2029-ig garantált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.09.02 11:11

@neduddgi2: OK!

Seth Rich, Mueller, Golan, 911 stb... csak pár kiemelés a kommentedből. Nem akarok önteltnek hangzani (bár már többször megkaptam itt, hogy mi vállalkozók önteltek vagyunk, így én is, vállalom), de szerintem nem kell ellenoldalakat nézegetni meg olvasgatni. Akinek van egy kis esze meg logikája, az még a mainstream-ből is össze tudja rakni a kb. igazságot. A nagyobb baj, hogy a többségnek vagy esze és logikája nincs, vagy teljesen ignorál mindent. Én magamban összerakom az általam vélt igazságot, de nem fordítok időt arra, hogy tovább elmélyedjek egy témában... Minek idegesítsem magam? Bicskanyitogató, nem? Csak szarabb lesz a hangulatod tőle...

"Ignorance is a bliss. Mit mondhatnék, ha nem zavar hogy hülyének néznek....,"

Hogyne zavarna... de ha nem tudsz világszintű felkelést indítani, felesleges emészteni magad rajta. Szólj ha indítod, csatlakozom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi2, 2019.09.02 08:13

@Warlock: Miért zárja ki a családot, meg a többi hobbit, hogy néhány témának utánamegy az ember? Én is ugyanúgy most rúgtam seggbe a fiaimat hogy húzzanak suliba, mint bárki más.
Az életben valószínűségekkel dolgozik az ember, abszolút igazság ritkán van.
De nyilván valószínűbb hogy az Origo-n olvasott késelés elkövetője arab, ha az Index zavarodott elkövetőről ír. Meg cigány ha fiatal csínytevőről.
Ellenben Mészáros Lőrinc újabb zseniális akvizíciójáról nagyobb valószínűséggel olvasok a HVG-n mint a 888-on.
Tudom hogy a sajtó (a netes is) jó része Operation Mockingbird, jó része meg FSZB.
De ha van egy témára egy "emelkedett" , mainstream magyarázat , meg egy cinikus "konteo" nagyobb valószínűséget adok a konteósnak.
Az oroszok hekkelték meg a DNC-t vagy Seth Rich kivitte pen driveon?
Seth Rich meghal, a Mueller vizsgálat beszarik. Valószínűség?
Háttérhatalom.
Hogy rázós legyen: Melyik ország ország összes erős szomszédját baszták szét amerikai pénzből, amerikai életek árán 911 után?
Melyik ország kapta meg A Golant, Jeruzsálemet miután Trump elnök lett. Az a Trump akinek saját bevallása szerint is sokat segített Sheldon Adelson kampányvégi igen jelentős adománya.
Viktor elmehet Washingtonba? Igen, miután sírva leszopta Netanjahut.
Valószínűségek?
Ez olyan mint a fekete lyuk. Magát a lyukat nem látod , de az iszonyatos gravitációjának a hatását igen. Akkor most a fekete lyuk konteo? Pedig láthatatlan.
Ha csak egy emberben is felkeltem az igényt hogy érdekelje az igazság, már megérte.
"hogy a nagy igazságokat próbáljam kideríteni azokról a dolgokról, amikre se ráhatásom nincs, se közöm hozzájuk, se előrébb nem vagyok a feltételezett igazság tudásával"
Ignorance is a bliss. Mit mondhatnék, ha nem zavar hogy hülyének néznek...., de akkor nem is fair hogy sopánkodsz bármiről is.
Hogy haszna is legyen a hsz-nek.
Pár link , bárkinek. Ezeket jónak tartom:
Háttérhatalom:
https://www.unz.com/
Elemzés:
http://www.williamengdahl.com/
Vegyes:
https://www.zerohedge.com/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.09.01 22:46

@neduddgi2: "Melyik lehet Sándor?"

Én vagyok... :DDD (viccelek).

Te tényleg vmi unatkozó multimilliomos lehetsz... Az a hobbid hogy kutatod az igazságot, mi? Téged aztán nem b*sz át a háttérhatalom, mi? Marhára érdekelne, honnan szeded a "vagy igaz, vagy nem" elméleteidet, amiket csalhatatlan magabiztossággal előadsz, mint a jóságos tanárbácsi, aki felnyitja a sok proli szemét.

Ne érts félre, aranyos gyerek vagy, még azonosulni is tudok a dolgaiddal, csak tudnám hogy a "mainstream cáfolataid" forrása mi? Sajnos az a gyanúm hogy az internet (hacsak nem hackelted meg a CIA-MOSZAD-KGB triót... és amivel a fejedet tömik ugyanakkora faszság mint ami a mainstream-en jön.. ergó nem igaz, csak jól hangzik, lázadó-elme számára logikus és emészthető.

Szerintem én nem vagyok olyan gazdag mint te, nem tudom elképzelni, mennyire kéne unatkozzak hogy szabadidőmben ne a családdal foglalkozzam, horgásszak vagy a Föld másik oldalán egy korallzátonyon búvárkodjam, hogy a nagy igazságokat próbáljam kideríteni azokról a dolgokról, amikre se ráhatásom nincs, se közöm hozzájuk, se előrébb nem vagyok a feltételezett igazság tudásával. De emberek vagyunk, nem vagyunk egyformák... Érdekes hobbid van, annyi szent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.01 22:03

@znojmo: te meg egy funkcionális analfabéta vagy proligyerek. Azt sem érted meg, amit írtam. Talán fuss neki még egyszer, bár neked aztán tökre mindegy. Magas ez neked, mint disznónak a farzseb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.01 20:26

Na ez a nagy hülyeség csak pénzügyi alapon megközelíteni a kérdést. A sötét némber DDR-t csinált Németországból, nincs szólásszabadság, megvette a sajtót, rájuk küldte a migráns moslékot, akik megkéselik és megerőszakolják a német nőket, és, és, és. Hosszasan lehet sorolni. De éppen ma vannak Landtagswahlen, most lakolni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html