Az előkészítés utolsó szakaszába érkezett az a jelentés, amelyben a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) megjelöli, hogy mai árakon milyen kártérítést követel Németországtól a II. világháború alatt elszenvedett károkért - mondta a PiS parlamenti képviselője, Arkadiusz Mularczyk.

A jelentés nyilvánosságra hozatalához már csak a politikai döntést kell megvárni. Az ügynek az ad aktualitást, hogy szeptember elsején volt Lengyelország náci megtámadásának 81. évfordulója. A képviselő szerint a becsült háborús veszteségéért a Német Szövetségi Köztársaság felel, amelynek állami elődje 1939 és 1945 között megszállva tartotta Lengyelországot.

Mularczyk reméli, hogy a Szejm minél előbb dönt a jelentés nyilvánosságra hozataláról. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az 1947-es jelentéshez képest az akkori kártérítési összeget az inflációval és a valutaárfolyamok változásával korrigálták, így szerintük 850 milliárd dollár jár Lengyelországnak. Arról nem beszélt, hogy ebből levonandók-e az eddig fizetett kártérítések vagy sem. (Az összeg a tavalyi lengyel GDP 1,4-szerese, a német GDP 22 százaléka.)

Az ügy vélhetően azért nem tud nyugvópontra jutni, mert Lengyelország 1953-ban a Német Demokratikus Köztársasággal állapodott meg a kártérítés feltételeiről, amikor mindkét országban szovjet rendszer üzemelt és szovjet megszállás alatt álltak. További kártérítésekről az 1970-es években is megállapodtak, ezúttal már a Német Szövetségi Köztársasággal, majd a rendszerváltást is követte egy forduló az 1990-es években és a 2000-es évek elején.