Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 2,5 ponttal mínusz 15,5 pontra emelkedett januárban. Ez azt sugallja, hogy a német gazdaság növekedési kilátásai javultak, dacára az elhúzódó kereskedelmi vitáknak és Nagy-Britannia európai uniós tagsága megszűnésének (brexit).

A mérsékelt javulás ellenére is a mínusz 15,5 pontos érték messze elmarad a 22,4 pontos hosszú távú átlagtól, ugyanakkor kedvezőbb a mínusz 18,4 pontos várakozásoknál. Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex 0,1 ponttal, mínusz 20,9 pontra emelkedett januárban. Szakértők jobb értéket, mínusz 20,1 pontot valószínűsítettek.

Jelentősen romlott viszont a németországi aktuális állapotot megítélése: az ezt tükröző index értéke 17,7 ponttal, 27,6 pontra esett, ami 2015 januárja óta a legrosszabb érték és sokkal kedvezőtlenebb az enyhe romlást valószínűsítő 43,5 pontos várakozásnál.

Az euróövezet aktuális üzleti környezetének megítélése 6,8 ponttal 5,3 pontra süllyedt, miközben az inflációs várakozások jelentősen csökkentek, a mutató 19,3 ponttal mínusz 13,3 pontra zuhant.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott: tekintettel a számos világgazdasági kockázatra, meglepő, hogy a Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindex nem romlott. A pénzpiaci szakértők azonban az utóbbi hónapokban már jelentősen csökkentették növekedési várakozásaikat, figyelembe vették az olyan új, potenciálisan negatív tényezők hatását, mint például azt, hogy a londoni parlament alsóháza leszavazta a brexit-megállapodást, és a kínai gazdaság viszonylag gyengén teljesített a negyedik negyedévben.

A német gazdaság 15, százalékkal nőtt 2018-ban, ami az utóbbi öt év leggyengébb üteme volt. A kormány a jövő héten frissíti az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését. Tavaly októberben a gazdasági minisztérium még úgy számolt, hogy 2019-ben 1,8 százalékkal bővül majd a bruttó hazai termék. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet decemberben csökkentette GDP-növekedési előrejelzését: 2018-ra 1,5 százalékot, 2019-re pedig 1,1 százalékot valószínűsített, míg előzőleg mindkét évre egyaránt 1,9 százalékot prognosztizált.