A bankok attól tartanak, hogy egy ilyen mértékű leírás hiteleseménynek, azaz nem önkéntes alapon történő részleges államcsődnek minősülne, ami aktivizálná az államcsőd esetére kötött biztosítási opciókat (CDS-eket), így jelentős terheket róna a pénzpiacokra. Egy hitelesemény esetén az Európai Központi Bank (EKB) is - jelenleg érvényben lévő szabályozása értelmében - arra kényszerülne, hogy nem fogadhatna el többé görög állampapírokat likviditási eszközeinek garanciájaként, ami a görög bankrendszer összeomlásához vezetne - mondták a szakemberek.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a 60 százalékos leírást napirendre vették a kérdésről tárgyaló bankok, így - úgy tűnik - győzhet a német álláspont. Lehetségesnek tűnik ugyanakkor egy 50 százalékos kompromisszumos megoldás is - tették hozzá. Úgy fogalmaztak: "Németország, és más északi államok meg vannak győződve arról, hogy ez kell ahhoz, hogy a görög államadósság fenntartható szintre kerüljön".

A források elmondták: a 60 százalékos, kemény vonalas javaslattal Vittorio Grilli, az euróövezeti munkacsoport vezetője ált elő a banki tárgyalásokon. Júliusban az euróövezeti vezetők és a bankok 21 százalékos önkéntes leírásban állapodtak meg, ám a piacok és számos elemző is kevésnek ítélik az adósságcsökkentés mértékét.

Hírügynökségi források szerint a görög kormány azt szeretné, ha az akció az összes, 2035-ig lejáró, magánbefektetői tulajdonban lévő adósságot érintené, ami 200 milliárd euró körüli összeget tesz ki. A júliusi, a 109 milliárd eurós euróövezeti mentőtámogatáson túl vállalt 21 százalékos leírással mintegy 5 százalékkal csökkenne a 350 milliárd eurót kitevő görög államadósság.