Németország a harmadik legnagyobb gépgyártó a világon

Megőrizte harmadik helyezését a világranglistán tavaly a német gépgyártás az ágazat képviseleti szervezete, a VDMA hétfőn közzétett kimutatása szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 26. hétfő, 12:35
Fotó: Pixabay

A német gépipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) statisztikái szerint tavaly az ágazat öt százalékkal 274 milliárd euróra növelte a forgalmát és ezzel a világ gépipari termelésének a 11 százalékát adta - írja az MTI.

A világ legnagyobb gépgyártója változatlanul Kína az ágazat 910 milliárd eurós értékesítési árbevételével. A második helyen az Egyesült Államok áll 326 milliárd euró árbevétellel. A negyedik helyen Japán, az ötödiken Olaszország áll a világranglistán. A gépipar öt legnagyobbika a világ termelésének 73 százalékát adta tavaly. (Ennek igazán örülhetnek Merkelék.)

A német gépipar elsősorban az európai konjunktúra erősödésének köszönhette termelésének felfutását tavaly. A "Made in Germany" termékek legnagyobb felvevőpiaca ugyanis Európa, ahol tavaly 777 milliárd eurót tett ki a gépipari termékforgalom, 6 százalékkal nagyobb összeget az előző évinél. A forgalom növekedése a legnagyobb volt 2011 óta.

A globális gépipari forgalom azonban mindössze egy százalékkal nőtt tavaly 2,6 ezer milliárd euróra. "Tekintélyes lendületre tett szert tavaly a gépipari konjunktúra az európai piacon és a növekedési ütem az idén sem fog alábbhagyni" - mutatott rá Ralph Wiechers a VDMA vezető közgazdásza.

Fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK