BUX
39138

Németország ellenzi a direkt EU-adót

A német pénzügyminisztérium szóvivője azt mondta, országa ellenzi a közvetlen EU-adót, amelyet az Európai Bizottság szeretne bevezetni.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 18:22

Az Európai Unió közvetlen adókat szeretne bevezetni annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a tagállami befizetéseket - mondta el Janusz Lewandowski költségvetési EU-biztos a Financial Times Deutschlandnak. A hétfőn megjelent interjúból kiderül, hogy az EB szeptemberre készíti el a tervezetet, amely a légiközlekedést, a pénzügyi tranzakciókat és a széndioxid-kibocsátást adóztatná meg.

A német kormányerők azonban a tavalyi koalíciós tárgyalásokon arról határoztak, hogy ellenezni fognak mindenfajta általános EU-adót. Ezen álláspontunk azóta sem változott - nyitlakozta Tobias Romeis, a német pénzügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Az Európai Bizottság még javában vizsgálja a lehetőségeket, és a lehető legjobb megoldásra törekszik, semmi többre - mondta Patrizio Fiorilli EB-szóvivő hétfőn Brüsszelben. Hogy támogatják-e majd a javaslatot vagy sem, az egyelőre nem több merő találgatásnál - tette hozzá a szóvivő.

Az Európai Bizottság szeptember 21-én vagy 28-án tervezi benyújtani az unió költségvetését felülvizsgáló javaslatait.