Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását

A német kormány felfüggeszti azt a rendelkezést, amely szerint a Németországon keresztül haladó tranzitforgalom esetében is kötelezően a német minimálbér illeti meg a külföldi kamionsofőröket.
MTI, 2015. január 30. péntek, 12:53
Fotó: MTI/AP

A felfüggesztés addig marad érvényben, míg nem tisztázódnak az ügy uniós jogi kérdései - mondta Andrea Nahles német munkaügyi miniszter pénteken a lengyel kollégájával folytatott megbeszélés után.

A felfüggesztés azonban nem vonatkozik a Németországban be- és kirakodó kamionokra, ezek esetében továbbra is érvényesíteni kell a német minimálbért.

A német kormány korábban úgy rendelkezett, hogy a munkáltató a Németországon áthaladó külföldi kamionvezetőknek is az óránként 8,50 eurós német minimálbért köteles kifizetni.

A lengyel és a cseh szállítmányozók már többször útelzárásokkal tiltakoztak a német minimálbér kötelező alkalmazása ellen, és az érintett magyar vállalatok is tiltakoztak, mindannyian azzal érvelve, hogy az intézkedés versenyképtelenné teszi őket. Az EU bizottsága is jelezte aggályait, és nyomást gyakorolt a német kormányra, hogy Berlin alaposan vizsgálja meg a szomszédos országok kifogásait.

Németország szerint az intézkedés összhangban van az uniós normákkal, mindamellett Andrea Nahles üdvözölte, hogy az EU bizottsága megkezdte a vizsgálatot az ügyben. Az eljárás várhatóan nyárig befejeződik.

HOZZÁSZÓLÁSOK