Németország keményebb hangot üt meg a menekültekkel szemben

Egyre keményebb hangot üt meg az országba érkező menedékkérőkkel szemben a német kormány több tagja, élükön Thomas de Maiziere (CDU) szövetségi belügyminiszterrel, aki a héten világossá tette: aki Németországba jön, annak tartania kell magát a szabályokhoz.
Inforádió, MTI, 2015. október 2. péntek, 19:23
Fotó: Napi.hu

Vannak menedékkérők, akik verekednek, panaszkodnak a szálláshelyükre és a kapott ételre, vagy azt gondolják, hogy maguk kiválaszthatják, hol akarnak tartózkodni az országon belül - mutatott rá a tárcavezető a ZDF német közszolgálati televízió heute journal című műsorában csütörtök este.

Eközben már a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) körében is erősödnek azok a hangok, amelyek szerint az országot a menekültáradat miatt a túlterheltség fenyegeti. A menedéket kérők száma hosszú hónapok óta gyorsan növekszik és rendre új rekordokat dönt meg Németországban. Ezzel párhuzamosan az érkezők közül egyre többen vonják ki magukat a nyilvántartásba vétel alól vagy hagyják el önkényesen a befogadó állomást.

A hatóságok adatai szerint Baden-Württemberg szövetségi tartományba például szeptemberben majdnem 28 700 illegális bevándorló érkezett, de csak alig 16 400 maradt a befogadó központokban, hogy regisztráltassa magát és menedékjogot kérjen.

Elhagyják a létesítményeket, taxit rendelnek maguknak, meglepő módon van pénzük arra, hogy több száz kilométert utazzanak Németországon keresztül. Sztrájkolnak, mert nem tetszik nekik a szállás, mérgelődnek, mert nem felel meg nekik az étel, és verekednek a menedékkérőknek fenntartott létesítményekben - sorolta a problémákat de Maiziere. Ez ugyan csak a kisebbség, de akkor is, annak, aki Németországba jön, tartania kell magát a szabályokhoz és a jogrendhez. Arra a kérdésre, hogy Németország a menekültválság kezelése terén cselekvőképességének határára érkezett-e, azt felelte, hogy Berlin "ezt már nem tudja minden további nélkül csinálni, és ez már nagy erőfeszítést jelent számára".

Egy friss lakossági felmérés szerint egyre többeket aggaszt a menedékkérők számának folyamatos emelkedése. Az ARD országos közszolgálati televízió egyik legutóbbi közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 51 százaléka mondta azt, hogy megijeszti a menekültek áradata, míg három héttel korábban még csak 38 százalék vélekedett így.

A kormány többek között jogszabály-módosításokkal igyekszik gátat vetni a menekülthullámnak. Csütörtökön megkezdődött a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) a menekültügyi rendszer átalakításáról szóló javaslatok vitája, és még aznap este ismeretessé vált Maiziere arra vonatkozó terve, hogy terjesszék ki az úgynevezett repülőtéri eljárást. Eszerint a határoknál kialakított tranzitzónákban - az illegális bevándorlókat akár egy hétig is ott tartva - gyorsított eljárással kellene eldönteni, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására.

Az ellenzék ugyanakkor élesen bírálta az elképzelést, sőt még a koalíciós partnertagok részéről is felmerültek kételyek a javaslattal kapcsolatban. Thorsten Schäfer-Gümbel, az SPD alelnöke a Rheinischen Post című lapnak azt nyilatkozta, hogy az említett felvetés egyáltalán nem átgondolt, és az ilyen övezetek csak újabb konfliktusokat szülnek.

Günter Burkhardt, a Pro Asyl nevű civil szervezet vezetője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy ezekben a határ menti tranzitzónákban nem érvényesülnének az emberi jogok, amennyiben ott fogva tartanák a migránsokat, ügyükről pedig gyorsított eljárás keretében döntenének.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU politikusa Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke pedig ezután állt elő azzal a javaslattal a Süddeutsche Zeitung című napilapban, hogy a menekültek igényeit a családegyesítésre korlátozzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.10.03 16:55

@MLB2014:
Ezt már egyszer elsütötted, valamit újabbat kéne...

"Gyerünk haver ne csak a pofád jártasd! Tömeggyilkosok féreg seggnyalója vagy." Látom azt is, hogy újra és újra minősíted magad.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.03 16:51

@mirko: "Neked vérnácinak aki nem hazudik, nem téveszt meg, nem csap be....."
Mindenki magából indul ki. veled ellentétben nekem nincs szükségem a hazudozásra, így nem is teszem, sőt még az életben nem csaptam be senkit.

Gyerünk cáfold meg, ezt:
101 oldalas tanulmány szerint, 2001. szeptember 11-től 2014 végéig a kedvenceid 1,3 millió embert öltek meg (mindezt a hazug 9/11-re építve).
http://www.psr.org/assets/pdfs/body-count.pdf
készítette: A béke Nobel-díjas -IPPNW (Nemzetközi Orvosok a Nukleáris Háború Megelőzéséért)
-PSR (Orvosok a Társadalmi Felelősségért)
-PGS (Orvosok a Globális Túlélésért)

Gyerünk haver ne csak a pofád jártasd! Tömeggyilkosok féreg seggnyalója vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.03 14:21

@MLB2014: "....Obama politikus, az a szakmája h hazudjon, megtévesszen, becsapjon. "

Szóval ne higgyen senki a politikusoknak. Akkor kinek?
Neked vérnácinak aki nem hazudik, nem téveszt meg, nem csap be.....

Csak éppen olyan vagy mint a vak tyúk, káricsálva szeded a búzaszemet a röfögők végtermékéből és ennek nagyon örülsz, ha találsz egyet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnorti, 2015.10.03 14:19

.bennünket másol európa ...ebben is .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.03 13:34

@mirko: Szóval nem tudsz írni semmi értelmeset, semmi olyat ami kicsit is alátámasztaná a hülyeségeidet.
Az értelmezhetetlen 'vérnáci' szó minden érved. Csodálkozol h szánni való bolondnak néznek még az eszmetársaid is?

"Amerika gyűlöleted alátámasztásodra" Már számtalanszor elmondtam, h szeretem amerikát, a hatalmat bitorló pénzkartellt és a korrupt tömeggyilkos politikusait gyűlölöm. Persze 1 bittel enm is várom h felfogd.

"Obama elnök biztosan tájékozottabb.." Obama politikus, az a szakmája h hazudjon, megtévesszen, becsapjon. Nem az emberek érdekeit képviseli, hanem a mögötte álló gazdasági és pénzügyi köröket. Akit nem érdekelnek a tények azok beszopják a propagandájukat. te egy tipikusan ilyen tanulatlan ütődött hülyegyerek vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html