Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói árindex egy hónappal korábban még 0,2 százalékos havi emelkedést mutatott. Elemzők 0,1 százalékos csökkenést jeleztek előre augusztusra, és 0,2 százalékos emelkedést vártak éves összehasonlításban. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex Németországban nem változott, 0,0 százalék volt havi bázison augusztusban az előző havi 0,3 százalék emelkedés után. Elemzők 0,1 százalék csökkenést vártak.

Éves bázison a harmonizált fogyasztói árindex 0,1 százalékkal emelkedett augusztusban, a júliusival megegyező mértékben. Elemzők 0,1 százalék növekedést jeleztek előre.

Az augusztusi inflációs adatok kedveznek ugyan a német fogyasztóknak, komoly fejtörést okozhatnak viszont az Európai Központi Banknak (ECB) - kommentálta a Dow Jones hírügynökségnek a Destatis augusztusi adatait Carsten Brzeski, az ING közgazdásza.

Az ECB-nek most is ugyanazokkal a dezinflációs erőkkel kell szembenéznie, mint tavaly, amikor először került szóba a mennyiségi monetáris lazítás szükségessége - mutatott rá az ING közgazdásza, hozzátéve, hogy a nyersanyagárak jelenleg jóval alacsonyabbak, mint 2014 végén voltak. Az ECB-nek ezért el kell döntenie, hogy az alacsony vagy esetleg negatív inflációs adatoknak a lakossági vásárlóerő és a belső fogyasztás a fokozása révén pozitív, vagy az inflációs kilátások rontásával negatív gazdasági hatása lesz-e.