Németország lehet a második legnagyobb áruexportőr

Németország az idén visszaszerezheti az Egyesült Államoktól a világ második legnagyobb áruexportőrének rangját - írja a müncheni ifo gazdagságkutató intézet az MTI-hez eljuttatott elemzésében.
MTI-Eco, 2011. április 19. kedd, 20:04
Fotó:Németország 2010-ben Kína és az Egyesült Államok mögött a harmadik helyre esett vissza a áruexportőr világranglistán devizaárfolyam hatások miatt, holott a német áruexport volumene 15 százalékkal emelkedett.

"Az idén az év eleje óta a dollár egyértelműen gyengült az euróval szemben. Amennyiben az árfolyam a jelenlegi szinten marad és exportvolumenre vonatkozó előrejelzésünk teljesül, Németország az idén megelőzheti az Egyesült Államokat" - írja Steffen Elstner az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) szakértője.

A teljes export tekintetében, tehát a szolgáltatásokat is beleértve, Németország vitathatatlanul a harmadik helyen áll a rangsorban - és még évekig ott is marad. Ennek oka az, hogy a szolgáltatásokban, mint például a turizmus, pénzügyi szolgáltatások, tanácsadó szolgáltatások, informatikai szolgáltatások, az Egyesült Államok vitán felül a világ éllovasa 515 milliárd dolláros exportértékkel.

Tavaly Németországnak éppen hogy sikerült megelőznie Nagy Britanniát szolgáltatás exportban, 230 milliárd dollár exportértékkel a brit 227 milliárd dollárral szemben.

Németország 2003 és 2008 között állt az áruexportőr világranglista élén, de ezt a rangot valószínűleg már soha nem szerzi vissza.

Kína 1.578 milliárd dollár áruexporttal tavaly tovább növelte előnyét a ranglista élén. Az Egyesült Államok 1.278 milliárd dollár áruexporttal a második, Németország 1.269 milliárd dollárral a harmadik helyen állt.

Annak oka, hogy az Egyesült Államok került a második helyre elsősorban az árfolyam változásokban keresendő. Az Egyesült Államok nominális áruexportja a magasabb exportárak miatt 21 százalékkal nőtt tavaly, míg a német 18,5 százalékkal, mivel a dollár mintegy öt százalékkal erősödött az euróval szemben. Az árfolyamhatás kiszűrésével a német áruexport 15 százalékkal, az Egyesült Államoké pedig 14,7 százalékkal emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK