BUX
39684

Németország nagyon megjárhatja a brexittel

Több milliárd euróval növekedhet Németország európai uniós befizetési kötelezettsége a brit EU-tagság megszüntetése (brexit) miatt - írták pénteken német lapok az Európai Parlament egy elemzésére hivatkozva.

Dzindzisz Sztefan, 2017. november 10. péntek, 11:52

Nagy-Britannia távozásával várhatóan évi 10,2 milliárd euróval (3200 milliárd forint) csökkennek az EU-s költségvetés forrásai, és ennek pótlására változatlan keretfeltételek mellett Németországnak 3,8 milliárd euróval kellene növelnie befizetését, ami 16 százalékos emelkedés - írták a Funke médiacsoport lapjai. (Gigantikus siker: Pozsonyé lehet a brexit legzsírosabb falatja.)

Azonban egyelőre nem biztos, hogy változatlan marad a tehermegosztás rendszere, mert mérlegelik azt a lehetőséget, hogy a brexit miatt megszorításokat vezessenek be, vagy pedig új források, például adók révén pótolják a kieső bevételt - írja az MTI.

Németország az EU legnagyobb nettó befizetője. Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly 23,3 milliárd eurót fizetett be a közös költségvetésbe, és 10,08 milliárd euró támogatáshoz jutott onnan.