Németországban is nagyobb lehet a baj a vártnál

A német DIW gazdaságkutató intézet szerint Németország az eddig becsültnél súlyosabb recesszió elé néz. A legújabb adatok szerint az éves gazdasági teljesítmény több mint három százalékos csökkenésére lehet számítani.
NAPI Online, 2009. február 16. hétfő, 12:17
Fotó:

A gazdasági aktivitás ilyen mértékű visszaesése példa nélkül áll az ország háború utáni történetébe - jelentette ki a DIW konjunktúra szakértője Stefan Kooths. Az első negyedévre a DIW 4,5 százalékos GDP-csökkenéssel számol az előző negyedévhez képest. Január közepén még csak 0,8 százalékos csökkenést jelzett az intézet, amelynek jelentését az MTI-Eco foglalta össze.

A csökkenés a feldolgozóipari aktivitás "szokatlan mértékű lehűlésére" vezethető vissza, ami a velük közvetlen kapcsolatban álló szolgáltatókra is kifejti hatását. A szolgáltató ágazat egészét azonban még érintette súlyosan a visszaesés, mivel teljesítményük a viszonylag stabil lakossági fogyasztás függvényében alakul. A DIW az építőipar esetében is mérsékeltebb csökkenést vár mint a feldolgozóiparban.

Az állami konjunktúra élénkítő programok csak tompítani tudják a recesszió hatásának átgyűrűzését a lakossági fogyasztástól függő ágazatokra. - A beruházási javak iránti kereslet rohamos visszaesését nem lehet mással pótolni - hangsúlyozta Kooths.

HOZZÁSZÓLÁSOK