Németországban már nőnek a reálbérek

Öt éve először nőttek az alkalmazotti reálbérek az idei első félévben Németországban az egy évvel korábbihoz képest, az alacsony infláció és az ezt meghaladó béremelések következtében.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 19:28

Utoljára 2004-ben volt 0,5 százalékos reálbér-növekedés a legnagyobb európai gazdaságban. A wiesbadeni statisztikai hivatal jelentése szerint a január és július között végrehajtott ágazati béremelések 2-3 százalékosak voltak, míg az infláció az időszakban nulla és egy százalék között mozgott.

Németország a második negyedévben kikerült a recesszióból, az első negyedhez képest 0,3 százalékos GDP-növekedéssel. A második negyedévben a német gazdaság visszaesése éves összehasonlításban 5,9 százalékosra lassult az első negyedévi 6,7 százalékról. Éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedévben kezdődött a gazdasági teljesítmény visszaesése, 1,8 százalékos GDP-csökkenéssel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban a német GDP 6,2 százalékos csökkenését jósolta erre az évre a tavasszal jelzett, 5,6 százalékos mínusz helyett, a jövő évre szóló előrejelzését 0,6 százalékos GDP-mínuszra javította az addig, 1,0 százalékos visszaesésre szólt jóslatról. Tavaly évi átlagban 1,3 százalékkal, tavalyelőtt 2,5 százalékkal bővült a német gazdaság.

Angela Merkel német kancellár szerint idén 5 vagy 6 százalékkal csökken a német hazai össztermék (GDP) - számol be az MTI-Ecó. Eközben a német DIW gazdaságkutató intézet úgy véli, hogy idén 5 százaléknál kisebb visszaesés is elképzelhető. Merkel pénteken azt mondta, hogy a gazdaság várhatóan már elmozdult a mélypontról, de figyelmeztetett, hogy a válságnak még nincs vége. Merkel most kissé jobban értékelte a német gazdaságot, mint tavasszal. A kormány áprilisban kiadott hivatalos előrejelzése 6 százalékos GDP-csökkenést jósolt erre az évre.

Ugyancsak pénteken a DIW német gazdaságkutató úgy vélekedett, hogy idén elképzelhető 5 százaléknál kisebb visszaesés is. A DIW júliusban még 6,4 százalékos csökkenést valószínűsített.

HOZZÁSZÓLÁSOK