Minél tovább folyik az extrém laza monetáris politika, annál kevésbé hat, és annál több kockázatos mellékhatása lesz - hangsúlyozta Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke. - Nem szabad semmibe venni annak a veszélyét, hogy a kormányok hozzászoknak az alacsony kamatokhoz, és nem hajtják végre a szükséges reformokat.

Még idő kell hozzá, hogy a már meghozott intézkedések teljesen kifejtsék hatásukat - mondta Weidmann, aki az EKB kormányzó tanácsának is tagja.

A túlzottan alacsony, éves szinten 0,1 százalékos euróövezeti inflációval kapcsolatban azt mondta, hogy azt elsősorban az olajár csökkenése magyarázza, és inkább a konjunktúra motorja mintsem a "defláció előőrse".

Weidmann ezzel közvetlenül bírálta Mario Draghi elképzeléseit. (A fenti képen balra Draghi, jobbra Weidmann látható.)

Az EKB elnöke ugyanezen a bankárkonferencián hangsúlyozta, hogy az EKB kész bevetni stimuláló eszközeinek teljes tárházát az infláció felszítása érdekében. Az eszközök közt kiemelte az EKB negatív betéti kamatait, és hangsúlyozta, hogy az eszközvásárlási program "erős és rugalmas" eszköz az EKB kezében, amelynek méretét, összetételét, időtartamát "expanzívabb fokozatra" lehet beállítani, és a körülményeknek megfelelően alakítani.