A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint ilyen árcsökkenés még sosem volt az 1990-es német újraegyesítés óta, és a régi Nyugat-Németországban is 1987 tavaszán volt utoljára - írta az MTI-Eco.

A július végén kiadott előzetes becslés 0,1 százalékos havi és 0,6 százalékos tizenkét havi árcsökkenést jelzett.

Hullámzón alakul az árszínvonal: májusban nulla infláció volt Németországban éves összehasonlításban, első ízben az 1990-es újraegyesítés óta, de júniusban a 0,1 százalékos tizenkét havi infláció reményt keltett, hogy elkerülhető a defláció, jóllehet a havi drágulást csak az üzemanyagok árának emelkedése és a cigaretta jövedéki adójának növelése okozta.

EU-szabvány szerint számolva júliusban 0,1 százalékos havi és 0,7 százalékos tizenkét havi árcsökkenés volt Németországban.

A német kormány előrejelzése a hazai össztermék (GDP) 6 százalékos visszaesésére szól. Az első negyedévben a német gazdaság 3,8 százalékot vesztett a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 6,9 százalékkal kisebb volt a teljesítménye, mint egy évvel azelőtt. A német GDP tavaly 1,3 százalékkal, tavalyelőtt 2,5 százalékkal nőtt.