A szakértők becslése szerint tavaly az adócsalás már a bruttó hazai termék 16 százalékára rúgott, míg egy évvel korábban mértékét még 13,8 százalékra becsülték. A feketézés legnagyobb részét az áfacsalás teszi ki, amelyet a GDP 12,2 százalékára becsülnek.

Az évi 72 milliárd lejre tehető (16,2 milliárd euró) áfacsalásból mintegy 10 milliárd lejnyit követnek el az élelmiszeriparban. Vannak olyan ágazatok, mint például a húsipar, ahol az adócsalás mértéke a 80 százalékot is meghaladja - ecsetelte a szakértő a Román Nemzeti Bankban rendezett konferencián.

Dumitru elmondta: az adókötelezettségek kevesebb mint 60 százalékát tudják behajtani Romániában, részben a túlzott bürokrácia miatt, így a román költségvetési bevételek, amelyek a GDP 32,7 százalékát teszik ki, messze elmaradnak az Európai Unió 42,7 százalékos átlagától.

A Ponta-kormány áfa és nyugdíjjárulék csökkentést ígért 2012-es hivatalba lépésekor, abban a reményben, hogy a kieső bevételeket az adócsalás visszaszorítása révén pótolják. A több ízben elhalasztott intézkedések közül most a nyugdíjjárulék csökkentését szeretné a kormány októbertől bevezetni, az erre vonatkozó törvényt azonban Traian Basescu államfő egyelőre nem hirdette ki, mert fenntartásai vannak a kieső bevételek pótlásának módját illetően. Románia öt százalékkal csökkentené a munkáltató által fizetendő járulék (jelenleg 20 százalék feletti) szintjét, abban a reményben, hogy idővel a bevételkiesést a feketemunka kifehérítése pótolná.

A román sajtó szerint jelenleg minden harmadik munkavállaló feketén dolgozik Romániában: míg a statisztikai hivatal több mint hatmillió alkalmazottról tud, közülük alig több mint négymillió fizeti a tb-járulékot.