A prágai Nemzeti Múzeum kiállítást rendezett otthon készült, illetve divatdizájnerek által tervezett arcmaszkokból. A bemutató címe Drzíme spolu, azaz Összetartozunk, miután a múzeum történelmi falai közé került maszkok a koronavírus-járvány elleni harc szimbólumává váltak Csehországban - adta hírül a Radio Praha.

A kiállítás megnyitóját arra a májusi napra időzítették, amelyen a cseh kormány enyhítette a korábban minden nyilvános helyen kötelező maszkviselési szabályt. Ennek ellenére a látogatóknak - lévén a múzeum zárt hely - a maszkban kell lenniük. E sajátos ruhadarab azért vált divatcikké Csehországban, mert a kormány március 18-án elrendelte a kötelező viselését, ám akkor hiánycikk volt a termék, így az emberek maguk kezdtek maszkokat gyártani, maguknak és másoknak.

A kiállításra 26 maszkot válogattak össze, amelyek a legkülönbözőbb anyagokból készültek és a legkülönbözőbb mintát hordozzák, kezdve a cseh zászlótól a népi motívumokig. Készítőik amatőrök és profik. Az egyik legérdekesebb maszkot egy 15 éves autista fiúnak készítette a Vasky cipőmanufaktúra.