Nemzetközi mentőcsomagra szorul Mongólia

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más nemzetközi szervezetek 5,5 milliárd dolláros mentőcsomagot nyújtanak Mongóliának, amivel a kormány gazdasági kiigazítási programját kívánják támogatni - írja az MTI. Mongólia gazdasága hat éve még a világon a legnagyobb ütemben bővült.
Domokos Erika, 2017. február 19. vasárnap, 13:45
Fotó: Reuters

Az IMF honlapjára vasárnap felkerült közlemény szerint a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézet a következő három évben évi 440 millió dollárt folyósít Mongóliának.

Ezen felül az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), a Világbank, továbbá Japán és Dél-Korea együtt mintegy 3 milliárd dollár hitelt nyújt. Az IMF közleménye úgy fogalmaz továbbá, hogy "a kínai jegybank várhatóan további három évre meghosszabbítja a 2 milliárd dollárról szóló devizacsere- (swap) megállapodás hatályát".

Mongólia gazdasága hat éve még a világon a legnagyobb ütemben, 17,3 százalékkal bővült, mára főbb exporttermékei, a szén és a réz iránt azonban megcsappant a külföldi kereslet, miközben jelentősen visszaestek a külföldi befektetések.

Mongóliában a tavalyi első félévben mindössze 35 millió dollár értékben hajtottak végre külföldi befektetéseket. 2011-ben ez még több mint 4,5 milliárd dollár volt.

Tavaly a mongol hazai össztermék (GDP) 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 2,4 százalékos bővülés után - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK