Nemzetközi pénzhamisító bandát fogtak el

Egy nemzetközi pénzhamisító csoport kilenc tagját vette őrizetbe a közelmúltban a cseh rendőrség, köztük egy magyar állampolgárt - közölte pénteken Pavel Hanták, a rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának szóvivője.
MTI-Eco, 2015. január 30. péntek, 18:12
Fotó: Reuters

A hatóságok szerint a banda tagjai hamis 500 eurós bankjegyeket hoztak forgalomba Csehországban. A forgalomból tavaly kiszűrt hamis ötszázasok több mint 90 százaléka ettől a csoporttól származott. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a hamis bankjegyeket Bulgáriában állították elő, s onnan szállították Csehországba és az Európai Unió más országaiba.

A kilenc őrizetbe vett személy - négy bolgár, három szlovák, egy magyar és egy cseh állampolgár - ellen a rendőrség vádat emelt. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádat, az érintettek akár 12 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Komoly esetről van szó, amely még nincs lezárva, és az sem kizárt, hogy a vádlottak köre kibővül. A pénzhamisító műhely nagy valószínűséggel Bulgáriában működik, és eddig még nem sikerült a nyomára bukkanni - mondta Hanták újságíróknak.

A cseh rendőrség eddig 235 darab ötszáz eurós hamisított bankjegyet foglalt le. Szakértők szerint a hamisított bankók "nagyon jó minőségűek", ami azt jelzi, hogy profi bűnözőkről van szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK