Nemzetközi segítséget kért az ukrán elnök - újabb holttesteket találtak

Kijev nem szavatolhatja a nemzetközi szakértők biztonságát a maláj gép lezuhanásának helyszínén. Újabb holttesteket találtak, ezeket is a torezi vasútállomáson álló hűtővagonokba szállítják. Porosenko ukrán elnök ismét nemzetközi segítséget kért az erőszak megállítása érdekében.
MTI-Eco, 2014. július 20. vasárnap, 21:38
Fotó: MTI/EPA

Kijev nem tudja szavatolni a nemzetközi szakértők biztonságát a malajziai repülőgép lezuhanásának helyszínén, mivel a területet a kelet-ukrajnai szakadárok tartják ellenőrzésük alatt - hangoztatta Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján. Nem tudjuk a biztonságot szavatolni olyan területen, amelyet szakadár fegyveresek ellenőriznek, Oroszországtól pedig nem kaptunk garanciákat - szögezte le Hroszman.

Hrojszman bejelentette, hogy újabb 27 holttestet és 20 testrészt találtak a mentést végzők a katasztrófa helyszínén. Szavai szerint ezeket is a torezi vasútállomáson álló hűtővagonokba rakják, mint a korábban összegyűjtött 192 holttestet és 8 testi maradványt.

Kitért viszont arra, hogy a hűtővagonok még mindig a szeparatista fennhatóság alatt lévő Donyeck megyei Torezben vesztegelnek. "Jelenleg párbeszédet folytatunk annak érdekében, hogy a vonat a hűtővagonokkal elindulhasson" - tette hozzá.

Michael Bociurkiw, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szóvivője a nap folyamán egy korábbi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a hűtővagonok Torezben maradnak a nemzetközi szakértők odaérkezéséig.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok közül 192 holland állampolgár volt.

Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Porosenko - a kelet-ukrajnai szakadárokra és Oroszországra utalva - ismét sürgette, hogy a nemzetközi közösség állítsa meg azokat, akik "terroristákat irányítanak, finanszíroznak és fegyverekkel látnak el".

HOZZÁSZÓLÁSOK