Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek nemcsak Nepálban voltak halálos áldozatai, hanem Indiában, Tibetben és Bangladesben is. A földrengés a Himalájában lavinákat indított el, vasárnap reggeli jelentések szerint az alaptáborban 17-en haltak meg, és 61-en sérültek meg. A Google bejelentette, hogy egyik vezetője, Dan Fredinburg is a halálos áldozatok között van, szervezett túrán készült megmászni a Mount Everestet, belehalt súlyos fejsérülésébe. A mentést a rossz időjárás akadályozza, de a legsúlyosabb sérültekkel már elindult egy helikopter.

A rengés epicentruma a fővárostól, Katmandutól 80 km-re északnyugatra volt, az első rengést további tucatnyi utórengés követte, köztük volt egy 6,6-os is. A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben a földdel váltak egyenlővé a házak, tízezrek töltötték szabad ég alatt a hideg éjszakát.

A nemzetközi szervezetek humanitárius katasztrófától tartanak, a helyi hatóságok külföldi segítséget kértek. Már több ország és szervezet ajánlott fel segítséget, köztük Amerika egymillió dollárnyi segélyt és egy katasztrófavédelmi egység helyszínre küldését jelentette be, Kína 62 emberes kutatócsoportot indított Nepálba.

Nem tudnak magyar áldozatokról

Az újdelhi magyar konzul, Vajda Andrea vasárnapi tájékoztatása szerint továbbra sem tudnak magyar áldozatokról vagy sérültekről, ugyanakkor szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal.

Tájékoztatása szerint a Katmanduban tartózkodó 15 fős magyar turistacsoport tagjai jól vannak. Rajtuk kívül a konzulátus egy olyan magyarról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve további öt emberről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik. Az újdelhi nagykövetség a katmandui magyar tiszteletbeli konzultól kért segítséget.

Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud - közölte Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az állami tévével. Vajda Andrea értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.

Magyarországi szervezetek is segítenének a nepáli földrengés áldozatain, Diószegi Anna Mária, a Sweet Home For Orphanage Foundation nepáli alapítvány főképviselője elmondta: a Magyar Ázsia Társasággal együttműködve próbálnak segítséget eljuttatni a helyszínre. Nehezen tudott kapcsolatba lépni helyi ismerőseivel, mert a mobilhálózatok is akadoznak. Annyit viszont megtudott, hogy több kórház is romba dőlt, így a sérültek ellátásához nagy szükség lenne orvosokra, gyógyszerekre. Az utórengések veszélye miatt az emberek nem térhetnek vissza házukba, de a hegyvidékes területen nem is nagyon tudnak hová menekülni, mert a hegyomlástól is félnek.

Számítottak rá

Alig egy héttel a szombati pusztító földrengés előtt földrengésszakértők és más szakemberek tartottak tanácskozást Katmanduban arról, hogyan lehetne megelőzni, hogy egy esetlegesen bekövetkező földrengés súlyos anyagi károkat és emberéletben mért veszteségeket okozzon Nepálban, illetve a fővárosban, vagyis ott, ahol alig egy hét múlva valóban emberek haltak meg és házak dőltek össze egy földrengésben. Arra természetesen senki sem számított, hogy ilyen hamar aktuálissá válik mindaz, amiről a tanácskozáson szó esett.

A téma alapját két dolog adta. Az egyik, hogy Nepálban már volt nagy földrengés, 1934-ben Katmandut tulajdonképpen porig rombolta egy 8,0 erősségű földmozgás. A másik, hogy a helyi építési szabályok, a sűrűn lakott városok és a rossz infrastruktúra különösen kiszolgáltatottá tette a helyieket már egy közepesen erős földrengésnek is. Egy, a nepálihoz hasonló erejű földrengés Kaliforniában egymillió emberből 10-30-at ölne meg, viszont Indiában, Iránban, Pakisztánban vagy épp Kínában akár tízezret is.

(Képünk Illusztráció.)

Call
You'll need Skype CreditFree via Skype