Népszavazási fejtágítót tartottak a határon túli magyaroknak

A határon túli magyar állampolgároknak a kötelező betelepítésről szóló, október 2-ra kitűzött népszavazáson való részvétele feltételeiről tartott sajtótájékoztatót kedden Ungváron - Kárpát-medencei tájékoztató körútjának első állomásán - Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.
MTI, 2016. július 12. kedd, 16:41
Fotó: Napi.hu

Az NVI elnöke Magyarország ungvári főkonzulátusán a kárpátaljai magyar média tudósítóit tájékoztatva elmondta: a kötelező betelepítésről szóló népszavazáson részt vehet minden magyarországi és külföldi lakcímmel rendelkező magyar választópolgár. Mint közölte, a határon túlról eddig 259 ezer magyar állampolgárt vettek névjegyzékbe.

Azoknak a választóknak, akik a 2014-es parlamenti választásokon már regisztráltak, nem kell ismét jegyzékbe vétetni magukat. Kiemelte, a külföldön élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken vagy a valasztas.hu oldalon is nyilvántartásba vetethetik magukat. A Kárpátalján élő választóknak az NVI a szavazási levélcsomagokat az ottani külképviseletekre küldi ki - mondta.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2014-es választáson nagyon sok határon túli szavazat azért volt érvénytelen, mert a választók az azonosító nyilatkozatban - az országaikban érvényes, a magyarországitól eltérő gyakorlat következtében - helytelenül adták meg anyjuk születési (leánykori) nevét. Arra kérte a külhoni választópolgárokat, hogy a jövőben, így az október 2-i népszavazáson való részvételkor különösen ügyeljenek erre a mozzanatra. Pálffy Ilona azt is kérte a külhoni magyar választópolgároktól, hogy jelezzék a helyi magyar külképviseleteken keresztül az NVI-nek, ha a választói névjegyzékben szereplő hozzátartozójuk vagy ismerősük elhalálozik.

Az NVI elnöke Erdélyben folytatja tájékoztató körútját, július 20-án Kolozsváron, július 21-én Csíkszeredán, 21-én és 22-én pedig Tusnádfürdőn tart ismertető előadást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.12 18:02

Micsoda ordenáré mocskos húzás ez már megint? Mindenki szavazzon a saját államában, ahol adót fizet.
A jogállam megcsúfolása, gyomros a magyarországi lakosoknak, hogy külföldiek szavazhatnak a mi dolgainkról. minden OV. által adott állampolgárság semmis, remélem egyszer az Unió is felébred és véget vet ennek az alpári húzásnak, amely semmi mást nem szolgál mint Orbán hatalmát. Mind a 850 ezer semjéni állampolgárság semmis, nekem ez a véleményem. Van nekik állampolgárságuk, szlovák, ukrán, szerb, horvát és román, osztrák. Ráadásul le is tagadják ha nyugatra mennek dolgozni!
Volt már egyszer, ennek visszája is. Mi lesz akkor ha mondjuk a románok elzavarják a magyar állampolgárokat. Unió, Nato nélkül ez meg is fog történni, ne legyenek illúzióink.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html