A brutális költségvetési megszorítások két bajnoka, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök a legnépszerűbb politikus a befektetők körében - derült ki a Bloomberg felméréséből, amelyet a hírügynökség előfizetőinek körében végeztek. A válaszadók 68 százaléka ítéli meg pozitívan Merkelt, míg Cameron népszerűségi indexe 65 százalék.

Az európai befektetők körében 75 százalékos a brit kormányfő tevékenységét pozitívan értékelők aránya. Cameron kormánya emelte a fogyasztási adókat, bankadót vezetett be és bevállalta 490 ezer állami munkahely felszámolását a brit költségvetési hiány leszorítása érdekében. Merkel kormánya négyéves deficitcsökkentési programot fogadott el, amely alapvetően a kiadások visszafogására alapul. Utóbbin annak ellenére sem változtatnak, hogy 2010-ben és 2011-ben a vártnál magasabb adóbevételek várhatók.

A német kancellár kapta a legjobb értékelést azzal kapcsolatban is, hogy a világ vezető politikusai közül kinek a tevékenysége javítja leginkább saját országa befektetői klímáját. Merkel ebben a versenyben a válaszadók több mint 60 százalékának elismerését vívta ki. A második helyen Hu Csin-tao kínai elnök végzett 59 százalékkal, a harmadikon Cameron 51-gyel.

Barack Obama amerikai elnök csak 35 százalékos indexet ért el, Nicolas Sarkozy francia államfő 30 százalékost, Kan Naoto japán miniszterelnök tevékenységét pedig mindössze a megkérdezettek 16 százaléka tartja befektetőbarátnak.