BUX
38240

Népszerűek a megszorítások, adózni öröm

A megszorításokat szorgalmazó dán miniszterelnök népszerűbb ellenzéki ellenfeleinél.

NAPI, 2011. január 19. szerda, 11:31

Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök az európai adósságválságot használja fel arra, hogy meggyőzze a világ legnagyobb adóterheit vállaló dán választókat a szociális juttatások visszafogásának szükségességéről - írja a Bloomberg. A világ időszámítása a válság előtti és utáni időszakra bomlik. Az utóbbi alapszabálya egyszerű: ha nem tudjuk meggyőzni a nemzetközi pénzpiacokat arról, hogy rendben tartjuk a gazdálkodásunkat, akkor ennek magasabb kamatokban fogjuk megfizetni az árát, akárcsak Görögország és Írország - érvel a konzervatív politikus.

A kormányfő nemrégiben letette a voksát a korai nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetése mellett, pedig - mint minden európai politikus - ő is tudja, hogy aki a nyugdíjügyekhez nyúl, az ezzel aláírja saját politikai halálos ítéletét. A dán adósság GDP-hez viszonyított aránya a 2007-es 23,3 százalékról mostanra 49,2 százalékra emelkedett, és egyedüliként az Európai Unióban 2001 óta csökkent a nyugdíjkorhatár.

Ugyanakkor három nappal azt követően, hogy a korai nyugdíjazás eltörlése mellett érvelt, Rasmussen népszerűségi indexe 44 százalék volt, szemben ellenfele, Helle Thorning-Schmidt szociáldemokrata politikus 39 százalékos támogatottságával - derült ki a Gallup felméréséből. Pedig utóbbi a dánok kemény munkával szerzett elidegeníthetetlen jogának minősítette a korai nyugdíjazást.

A vita előrehozott választásokhoz vezet áprilisban, ugyanis az egyik parlamenti párt, a bevándorlásellenes Dán Néppárt - amely kívülről támogatja a kisebbségi kormányt - jelezte, hogy ellenzi a megszorításokat. Helyi szakértők szerint Rasmussen mindent egy lapra tett fel: vagy megkapja a pénzügyi szigorításhoz szükséges támogatást, vagy veszi a kalapját.

A fenntarthatatlan nyugdíjrendszer Európa egyik legnagyobb problémája - állítják a Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok. Európa a GDP arányában mérve négyszer annyit költ nyugdíjasaira, mint Kína, és másfélszer annyit, mint az Egyesült Államok - derül ki az S&P adataiból. Ez közvetlen káros hatással van a kontinens országainak adósságbesorolására.