Nem volt egyetértés az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozói között az április 30-án és május elsején tartott kétnapos ülésen arról, hogy a Fed mikor kezdje el az eszközvásárlások ütemének lassítását. Ugyanakkor többek szerint már a következő, júniusi ülésen időszerű lenne a monetáris környezet enyhe szigorítása - derül ki a szerdán ismertetett jegyzőkönyvből. Mindemellett akadtak olyan tagok is, akik az infláció további lassulása esetén további enyhítést is megfontolandónak tartottak a dokumentum szerint.

Ben Bernanke Fed-elnök szerdai kongresszusi meghallgatásán az idő előtti szigorítás ellen foglalt állást, illetve a gazdasági adatok alakulásától tette függővé azt.

A jegyzőkönyvből az is kiderül, a Fed felülvizsgálja a legutóbb 2011-ben publikált exit stratégiáját, vagyis a monetáris könnyítés fokozatos leépítésének elveit. Az alapvető elvek ugyan ma is érvényesek, azonban a részletek terén nagyobb rugalmasságra van szükség a dokumentum szerint.

Az amerikai tőzsdei kereskedés alatt publikált jelentés alaposan lehúzta a befektetők hangulatát, az indexek a korábbi masszív pluszokból jócskán a negatív tartományba kerültek.