NGM: még várni kell a bankunióra

Az Európai Unió integrált pénzügyi felügyeleti keretrendszere, az Egységes Felügyeleti Rendszer, (angol rövidítéssel SSM), ismertebb nevén a bankunió 2014 végére, 2015 elejére állhat fel - mondta egyebek mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezető-helyettese az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.
MTI, 2013. október 7. hétfő, 15:10
Fotó: Napi.hu

Az ülésen a honatyák tájékoztatót hallgattak meg a bankunió (így az integrált bankfelügyelet, a bankszanálás irányelv-tervezete, a bankunió egységes szanálási mechanizmusa, a betétbiztosítási rendszerek) felállításáról, jövőbeni helyzetéről.

Fáykiss Péter ismertette: az unió új felügyeleti rendszerében erősödik a bankok felügyelete, tevékenységük ellenőrzése, elsősorban a korábbi válság következtében. A jövőben az egész európai integráció szempontjából kiemelkedően fontos bankok, pénzügyi csoportok felügyeletét az Európai Központi Bank látja majd el, míg a kisebb pénzintézetek, bankok felügyeletét, amelyek csak az egyes tagországokban játszanak fontos gazdasági szerepet, az egyes államok nemzeti pénzügyi felügyeletei, illetve az ezzel megbízott központi bankok végzik majd el.

Szigorodnak a pénzintézetek, pénzintézeti csoportok tőkekövetelményei, egyúttal megerősítik az egyes pénzügyi felügyeleteket, illetve az egyes tagországokban működő bankszanáló szervezeteket is - tette hozzá. Utalt arra: ha az Európai Parlament, illetve az Európai Tanács az idén év végéig elfogadja a bankunióval kapcsolatos tervezett uniós jogszabályokat, akkor az integrált pénzügyi felügyeleti rendszer 2014 elején, 2015 végén állhat fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK