Elfogatóparancs kiadását kezdeményezték Gruevszki ellen

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél Észak-Macedónia belügyminisztere - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. május 13. hétfő, 21:08
Fotó: AFP

Az észak-macedón hatóságok minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak. Az észak-macedón kormány szerint a volt kormányfő felelős azért, hogy jobboldali tüntetők megrohamozták a szkopjei parlamentet 2017. április 27-én - mondta szkopjei sajtójelentések szerint Oliver Szpaszovki.

Nikola Gruevszkit "az alkotmányos rend terrorfenyegetésével" gyanúsítják. Az Interpol vizsgálja az eset körülményeit.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

A volt macedón kormányfő tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.05.13 21:56

Remélem, hogy hamarosan eljön az idő, amikor hasonló bűnökért mi fogjuk Orbán kiadatását kérni valamelyik egzotikus baráti államától. És azt is, hogy kifogják adni nemzetközi politikai nyomásra, annak ellenére, hogy valószínűleg nem lesz kölcsönös kiadatási ehyezményünk velük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html