Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ennek hírére a kőolaj amúgy is jelentősen csökkenő ára meredek, 7 százalékos zuhanásra váltott - írja a Reuters nyomán az MTI.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország - az OPEC+ néven is emlegetett csoport - pénteken Bécsben a szakminiszterek szintjén tanácskozott. A két legjelentősebb szereplő, Szaúd-Arábia és Oroszország azonban nem tudott közös nevezőre jutni.

Több kétoldalú és többoldalú egyeztetés után még külön-külön összeültek az OPEC-tagállamok és a velük szövetséges országok miniszterei, mígnem délelőtt tíz óra helyett késő délután megkezdődött a miniszerek plenáris tanácskozása.

Az olajkartell azt javasolta, hogy az OPEC+ csoport 24 tagja a második negyedévben további másfél millió hordóval emelje napi 3,2 millió hordóra a kitermelés korlátozásának szintjét, és hosszabbítsa meg az év végéig az 1,7 millió hordóra március végéig érvényes egyezséget. A másfél millió hordóból egymillió jutna az OPEC-tagállamokra, 500 ezer hordó pedig a szövetségesekre.

Oroszország korábban támogatta ugyan a kitermeléskorlátozási megállapodás meghosszabbítását, de vonakodott a jelenlegi 1,7 millió hordós szint bármilyen mértékű emelésétől. Moszkva ugyanis azon az állásponton van, hogy túl korai még megjósolni, hogy milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a globális energiakeresletre.

A legrosszabb forgatókönyv esetén, elméletileg az is elképzelhető, hogy az OPEC+ csoport tagjai egyáltalán nem tudnak megállapodni, nem fogják vissza a kitermelést és áprilistól az amúgy is túlkínálattól szenvedő piacra zúdul a teljes mennyiség.

Péntek délután öt óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 6,86 százalékos mínuszban, 46,56 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta pedig 6,97 százalékos veszteségben, 42,70 dolláron forgott a legközelebbi határidős jegyzésekben.

Eddigi napi mélypontján, a Brent 46,12 dolláron, 7,75 százalékos mínuszban, a WTI pedig 42,31 dolláron, 7,83 százalékos veszteségben állt.