Nincs megállapodás az olajellátásról

Oroszország ellenállása miatt kudarcba fulladtak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) azon tervei, hogy a nagy olajexportáló országok hosszabbítsák meg és növeljék a kitermelés korlátozását.
Rácz Gergő, 2020. március 6. péntek, 17:34
Fotó: Getty Images

Ennek hírére a kőolaj amúgy is jelentősen csökkenő ára meredek, 7 százalékos zuhanásra váltott - írja a Reuters nyomán az MTI.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország - az OPEC+ néven is emlegetett csoport - pénteken Bécsben a szakminiszterek szintjén tanácskozott. A két legjelentősebb szereplő, Szaúd-Arábia és Oroszország azonban nem tudott közös nevezőre jutni.

Több kétoldalú és többoldalú egyeztetés után még külön-külön összeültek az OPEC-tagállamok és a velük szövetséges országok miniszterei, mígnem délelőtt tíz óra helyett késő délután megkezdődött a miniszerek plenáris tanácskozása.

Az olajkartell azt javasolta, hogy az OPEC+ csoport 24 tagja a második negyedévben további másfél millió hordóval emelje napi 3,2 millió hordóra a kitermelés korlátozásának szintjét, és hosszabbítsa meg az év végéig az 1,7 millió hordóra március végéig érvényes egyezséget. A másfél millió hordóból egymillió jutna az OPEC-tagállamokra, 500 ezer hordó pedig a szövetségesekre.

Oroszország korábban támogatta ugyan a kitermeléskorlátozási megállapodás meghosszabbítását, de vonakodott a jelenlegi 1,7 millió hordós szint bármilyen mértékű emelésétől. Moszkva ugyanis azon az állásponton van, hogy túl korai még megjósolni, hogy milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a globális energiakeresletre.

A legrosszabb forgatókönyv esetén, elméletileg az is elképzelhető, hogy az OPEC+ csoport tagjai egyáltalán nem tudnak megállapodni, nem fogják vissza a kitermelést és áprilistól az amúgy is túlkínálattól szenvedő piacra zúdul a teljes mennyiség.

Péntek délután öt óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 6,86 százalékos mínuszban, 46,56 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta pedig 6,97 százalékos veszteségben, 42,70 dolláron forgott a legközelebbi határidős jegyzésekben.

Eddigi napi mélypontján, a Brent 46,12 dolláron, 7,75 százalékos mínuszban, a WTI pedig 42,31 dolláron, 7,83 százalékos veszteségben állt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.07 13:46

Oil Prices Collapse 8% As Novak Tells OPEC+ To Pump At Will

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Oil-Prices-Collapse-8-As-Novak-Tells-OPEC-To-Pump-At-Will.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.07 13:44

@Darabont1453: "Mintha a ruszkik nem vásárolnának dollárért a világpiacon, többek között az olajkitermelésben és finomításban alapvető eszközöket, gépeket, alkatrészeket."

Természetesen vásárolnak ilyeneket, de mivel naponta több mint 5 millió barrel olajat exportálnak, ami a mai áron is kb. 240 millió dollár bevételt jelent nekik naponta, ennyit ha akarnának se tudnának gépekre stb. költeni. A töredékét se. Tehát, szépen kibekkelik az alacsony olajárak korszakát, ami taccsra teszi a szaudi, amerikai stb. olajcégeket, akiknek költségei dollárban vannak, így képtelenek állni a versenyt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.03.07 08:15

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: " költségeik az olajárral együtt zuhannak a dollárhoz képest, amiben az olaj-eladásaik nagy részét realizálják, imígyen immunisak az olajár zuhanására,"

Hááát apám...nem semmi alternatív valóságban éltek ti ott a Ljubjankán?.valahol egy másik univerzumban....XDDDD

Különöségeik az olajárral együtt zuhannak ? Az igen......Mintha a ruszkik nem vásárolnának dollárért a világpiacon, többek között az olajkitermelésben és finomításban alapvető eszközöket, gépeket, alkatrészeket. Mert ugye a bevételeik javarészt dollárban vannak, illetve Euróban....XDDDD

Inkább foglalkozz az aranybányáddal, meg a benne dolgozó koronavírusos törpökkel?XDDDD

Ma reggel Hapci kétszer annyit tüsszentett, mint tegnap...XDDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.06 19:12

Nem az "olajellátásról" nincs megállapodás hanem a termelés visszafogásáról. És nem véletlenül utasították azt vissza az oroszok. Mivel a rubelük "lebegtetve" van, a szaudiakkal ellentétben akik valutája a dollárhoz van kötve, költségeik az olajárral együtt zuhannak a dollárhoz képest, amiben az olaj-eladásaik nagy részét realizálják, imígyen immunisak az olajár zuhanására, és kacagva nézik mind az amerikai palaolajosok, mind a szaudi olajsejkek, egyszóval a konkurrencia lassú, de biztos bedőlését. Ja, meg bónuszként, a petrodollárét.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html