A görög statisztikai hivatal (ELSTAT) hétfőn kiadott gyorsbecslése szerint Görögország hazai összterméke (GDP) április-júniusban, naptári és szezonális kiigazítással számolva, 0,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,8 százalékkal emelkedett. Az első negyedévben, negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal, éves szinten pedig 2,5 százalékkal nőtt a GDP.

Negyedéves összevetésben a fogyasztás 0,5 százalékkal, az export 3,9 százalékkal, az import pedig 4,8 százalékkal bővült, míg az állótőke-beruházások stagnáltak. Éves szinten a fogyasztás 0,8 százalékkal, az export 9,4 százalékkal, az import pedig 4,3 százalékkal emelkedett, az állótőke-beruházások 5,4 százalékkal csökkentek.

Görögország 2010-től nemzetközi hitelezői támogatással működött mindeddig, az utolsó, harmadik mentőprogramot augusztus 20-án zárták le. Az ország ez idő alatt 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia. Az út rögös volt: a nyolc évre nyúlt "hét szűk esztendőben" kétszer is csaknem kizárták Athént az euróövezetből.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, a mentőcsomagból való sikeres kilépést megelőlegezve, már augusztus közepén egyszerre két fokozattal javította Görögország devizában fennálló szuverén adósosztályzatát az államháztartási helyzet és a nemzetközi hitelezőkkel való viszony javulására hivatkozva. A "BB mínusz" adósosztályzat azonban így is befektetésre nem ajánlott kategória, és még két osztályzatjavítás kell ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint legalsó határát, a "BBB mínusz" szintet.

A Fitch várakozása szerint a 2018-2030 közötti időszakban Görögország elsődleges költségvetési többlete átlagban a GDP 2,7 százaléka lesz. A hitelminősítő előrejelzése szerint idén és jövőre 2,3 százalékkal erősödik a görög gazdaság. A Fitch számításai szerint 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedés mellett a görög államadósság a GDP 123,3 százalékára mérséklődik 2030-ra az idei 182,7 százalékról.

Képünk forrása: EPA/Simela Pantzartzi