Nincs áram, senkit nem lehet elérni - Felbőszültek a magára hagyott lakosok

Politikai botránnyá kezd fajulni Nagy-Britanniában a lakossági szolgáltatások és a vasúti közlekedés szinte teljes összeomlása az elmúlt napok ismétlődő viharaitól sújtott országrészekben. Az ellenzék a magánkézben lévő lakossági energiaszolgáltatási rendszer felülvizsgálatát követeli.
MTI, 2013. december 28. szombat, 18:05
Fotó: Napi.hu

Nagy-Britannián karácsony előestéje óta két, özönvízszerű esőzéssel kísért hatalmas vihar söpört végig. A legsúlyosabban érintett térségek között van Wales, Nyugat- és Dél-Anglia, valamint London és környéke. A karácsonyi nagy-britanniai ítéletidőnek szombati adatok szerint hat halálos áldozata van. Walesben a második vihar csúcspontján óránként 180 kilométeres sebességű széllökéseket is mértek.

A két vihar miatt összesen 300 ezer otthonban szünetelt az áramszolgáltatás karácsony napjaiban, és a déli országrészben még szombaton is több ezer olyan háztartás volt, amelyben december 23., az első vihar betörése óta nincs villany.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök közvetlenül szembesülhetett a lakossági indulatokkal, amikor a délkelet-angliai Kentben tett tájékozódó látogatást. Az egyik faluban a helybéliek elpanaszolták neki, hogy a térségben december 24. óta nincs áram, a hatóságok azonban teljesen magára hagyták a lakosságot, a helyi tanács "karácsonyi szabadságra ment", senkit nem lehet elérni. Cameron megígérte, hogy személyesen veszi fel a kapcsolatot a területileg illetékes - konzervatív vezetésű - tanáccsal az ügyben.

Az ellenzék ugyanakkor az utóbbi hetekben bejelentett meredek áremelések miatt egyébként is a bírálatok kereszttüzébe került lakossági közműszolgáltatók megregulázását követelte. Graham Stringer, az alsóház energiaügyi bizottságának munkáspárti tagja a Daily Mail című konzervatív napilap szombati kiadásának nyilatkozva kijelentette: a történtek jelzik, hogy az áramszolgáltató cégeket "jobban érdekli a profit, mint saját fogyasztóik". Stringer szerint a lakossági áramtarifák és a szolgáltató cégek profitja rekordokat döntöget, miközben a fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások színvonala soha nem látott mélységekbe süllyedt.

A politikus szerint a szolgáltató cégek profitjából sokkal többet kell a rendkívüli időjárási helyzetekre szóló intézkedési tervek kidolgozására és a megfelelő létszámú szakembergárda biztosítására fordítani. Stringer hozzátette: az energiaszolgáltatók "cserbenhagyták" a lakosságot, és ezért alapos felülvizsgálatra szorul a lakossági áram- és gázszolgáltatás jelenlegi rendszere.

A Munkáspártnak már kidolgozott terve van a lakossági közműszolgáltatások átalakítására. Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje a párt szeptember végi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a Munkáspárt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztaná a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztaná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

Cameron azóta több nyilatkozatában is átverésnek nevezte a tervet, mondván, hogy a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása az energiahordozók világpiaci árára.

A karácsonyi viharok ugyanakkor Nagy-Britannia számos országrészében a vasúti közlekedést is teljesen megbénították. A vasúti pályahálózatot kezelő társaság, a Network Rail szombati adatai szerint a tervezett nyolcezer vonatjáratból - zömmel az alámosott pályaszakaszok és a sínekre dőlt fák miatt - kétezer csak jelentős késésekkel vagy egyáltalán nem indult el. A késések és a törlések hozzávetőleg egymillió utast érintettek. A Network Rail szóvivője elismerte, hogy a brit vasúthálózaton "emberemlékezet óta nem volt ekkora felfordulás".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.12.30 03:50

@laatoo: "Az Angol hálózat kudarca abban is fellelhető h. nem alakult ki normális piaci verseny, mert ha egészséges piaci verseny alakul ki az ilyen esemény elképzelhetetlen."

Részletezhetné, hogy képzeli el az elképzelhetetlen eseményt állami monopólium berkein belül... Melyik állami cég nem zár be pénteken 14-kor? Melyik állami cég nincs szabin karácsonykor?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.12.30 03:46

Igen... A nomrálisabbja úgy gondolná, hogy az időjárási szélsőségekre se a versenypiac, se a központosított rendszer fel nem készül.

Úgy látom, az itteni jobberek, mint lauda és laatoo, az időjárást is képesek befolyásolni.

Mint ahogy már a szocialista központosított rendszerek működéséből tapasztalhattuk, nem a központosított rendszerek válaszolnak gyorsabban az ilyen időjárási gondokra.

Csak megjegyezném: a lakótelepi távfűtés és melegvíz-szolgáltatás a szocialista időkben pl. még tervezett karbantartás közepette is akár 2-3 hétig állt nyáron.
Manapság 2-3 nap lett belőle.

De szép is a visszafejlődés?!

A magyar, 2013-as nyári árvízi védekezéssel meg ne jöjjenek, mert ahhoz szinte a teljes katonaságot mozgósította az a kormány, aki 2010-ben tétlenül végignézte a május-júniusi áradásokat.

Az ominózus augusztus 20-ai ünnepség előtt is riasztott az OMSZ.
2013 márciusában is riasztottak, 1 héttel előtte.

Központosított rendszereink valahogy mindig csődöt mondanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.12.30 00:37

@laatoo:

ja, hát aki nem képes egy dölő fa elől elállni, az meg is érdemli a ha megpusztul. egy narancsidiótával kevesebb. sok ilyen vihar kéne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.12.29 18:25

@rigolya: "nem volt képes a központosított rendszer kezelni"

mint egy augusztus 20-i enyhe szellőt' ami halálos áldozatot is követelt.

Rigolya te tényleg elmebeteg vagy mint Gyurcsány apád!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.12.29 18:20

@lauda: Ez a rezsicsökkenés jelei! Bár még nem csökkentették, de a hír a hálózati rendszert megtángálta, tönkre ment! Az Angol hálózat kudarca abban is fellelhető h. nem alakult ki normális piaci verseny, mert ha egészséges piaci verseny alakul ki az ilyen esemény elképzelhetetlen. A piac a legjobb szabályzó és a legracionálisabb döntést a piac hozza! Magyarországi márciusi szélfuvallatért' Orbán a felelős! Magyarországon a háttérbe szorított piaci racionalizmus okozta a márciusi tragédiát. Ha a piaci verseny kialakul elképzelhetetlen a hófúvás a szokásostól eltérő extrém időjárás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html