A tanács arról számolt be, hogy nem tudja elfogadni az uniós képviselőtestület által jóváhagyott valamennyi módosítást.

A két szervezet között egyetértés van a 2018-as prioritásokat illetően, amelyek a következők: a gazdasági növekedés elősegítése, munkahelyteremtés, a biztonság erősítése és a migrációs válság kezelése.

"Észszerű és fenntartható" költségvetésre van szükség, olyanra, amely elegendő forrást biztosít a fenti célokra - közölte Mart Kivine, az EU soros elnökségét betöltő Észtország pénzügyminiszter-helyettese.

Az EP a kötelezettségvállalások szintjén kétmilliárd euróval növelné a büdzsét az Európai Bizottság javaslatához képest, amely így 162,6 milliárd eurót tenne ki, 3,7 milliárd euróval többet, mint a tanácsi álláspontban szerint. A parlament a kifizetésekre 146,7 milliárd eurót irányzott elő, 1,3 milliárddal többet, mint az uniós javaslattevő-végrehajtó testületként működő bizottság, illetve 2,3 milliárddal többet, mint a tanács. (Megbénult az élet Franciaországban.)

A képviselők egyebek mellett növelnék a fiatalkori munkanélküliség mérséklését célzó programok és a biztonság erősítésére szolgáló szervezetek finanszírozását, s megemelnék a migrációs válság külső dimenziójának kezelésére és a gazdasági növekedés serkentésére fordított összeget. Ugyanakkor csökkentenék például a Törökországnak folyósított előcsatlakozási támogatásokat az "aggasztó" belpolitikai fejleményekre tekintettel.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő arról számolt be, hogy a strasbourgi plénum támogatta azt a javaslatát, mely az uniós kohéziós forrásokat 240 millió euróval, a bizottság 2018-as tervezetének megfelelő szintre emelné.

Hangsúlyozta: "az Európai Bizottságnak 2018-ban is maradéktalanul ki kell fizetnie a Magyarországnak járó pénzeket", mivel biztosítottak a regionális fejlesztési források és az agrártámogatások.

Az EP és a tanács egyeztetései október 31-én kezdődnek, és három hét áll rendelkezésre arra, hogy összhangba hozzák a nézeteltéréseiket, a költségvetési vágyakat és a pénzügyi lehetőségeket. Ha sikerül megállapodni, akkor a két intézménynek azonos formában kell elfogadnia a kompromisszumos költségvetést, hogy megszülethessen az Európai Unió 2018-as büdzséje. Ha az egyeztetőbizottság tárgyalásai november 20-ig nem vezetnek eredményre, akkor Brüsszelnek új javaslatot kell előterjesztenie.