Nincs esély a kőszívű németekkel szemben

Ideges az athéni kormány, miután nincs előrelépés a görög adósságok csökkentésének ügyében, amit megígért a népnek. A központi bank elnöke szerint az ország nem bír ki még egy évet abban a pénzügyi bizonytalanságban, amilyenben az elmúlt másfél évben élt.
Komócsin Sándor, 2017. június 4. vasárnap, 18:28
Fotó: MTI/EPA

Mindössze két hét hét múlva lesz az eurótagállamok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport következő ülése, ám úgy tűnik, hogy a testület nem fog olyan javaslatot megfogalmazni a görög adósságokkal kapcsolatban, amely jelentősen enyhítené a görögök terheit - derült ki az athéni ekathimerini.com hírportál cikkéből.

Semmi jele annak, hogy a német kormány és az IMF addigra rendeznék ezzel kapcsolatos vitájukat. Berlin egyelőre hallani sem akar adósságelengedésről, míg a Valutaalap harmadik éve arról papol, hogy enélkül nem lehet egyensúlyba hozni Görögország pénzügyeit.

Irgum-burgum

Ezért aztán az athéni vezetés ideges. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök azzal próbálja enyhíteni a megszorítások alatt nyögő társadalom hangulatát, hogy átfogó megállapodást ígér az országot hitelező eurótagállamokkal. Ez magában foglalná az államra nehezedő, fenntarthatatlan adósságteher enyhítését.

A napokban üzletemberekkel találkozott, ahol azzal indította felszólalását, hogy a hitelezőket hibáztatta a késlekedés miatt. Kijelentette, hogy nem megy bele semmilyen javaslatba az eurócsoporttal folytatott tárgyalásokon, amely nem biztosítja, hogy a görög kormány újra a nyílt kötvénypiacokról vehessen fel hitelt. Ez állíthatná helyre az országgal szembeni befektetői-üzleti bizalmat.

Üzengetés

A hírportál azonban úgy tudja, hogy az eurócsoport következő, június 15-ei üléséig nincs esély egy ilyen megállapodási javaslat elfogadására. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ragaszkodik ahhoz, hogy a görögök még feszesebbé tegyék pénzügyeiket, mielőtt visszatérhetnének a kötvénypiacokra.

Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter viszont úgy véli, hogy országa teljesítette, amit a hitelezők elvártak tőle. A társadalomnak és az országnak esetleg tőkét hozó befektetőknek világos képet kellene kapniuk arról, hogyan fogja a kormány finanszírozni az államadósságot. Jánisz Szturnarasz, a központi bank elnöke arról beszélt, hogy Görögország nem engedheti meg magának a további bizonytalanságot az adósság ügyével kapcsolatban.

Az eurótagországok pénzügyi mentőalapja (ESM) görögországi misszióvezetője, Nicola Giammarioli azonban nem hatódott meg a segélykiáltásoktól. Szerinte az adósságkönnyítés helyett még mindig arról kellene beszélni, mit tesz az ország az ESM-programban - azaz a 2015 augusztusában elfogadott harmadik segélyprogramban - vállalt kötelezettségei végrehajtása értekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.06.04 23:24

Nézzük a dolgokat a realitások talaján állva.

"Berlin egyelőre hallani sem akar adósságelengedésről".

Pedig hiába reménykednek abban, hogy a görögök visszafizetik az adósságukat.

"A Valutaalap harmadik éve arról papol, hogy enélkül nem lehet egyensúlyba hozni Görögország pénzügyeit"

Ők reálisabban látják a dolgokat: a görögök olyan adósságcsapdában vannak, amiből nincs kiút, tehát le kell írni az adósságok jelentős részét.

Senkinek sem jó, ha Görögország csődöt jelent, kilép az eurózónából és több száz százalékos inflációval néz szembe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.04 22:41

@annamarie7275:
Teljesen egyetértek, max a kínlódásaikat hosszabbítják így.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kman, 2017.06.04 22:06

Görög szarházi társadalom. A szülők elköltötték előre a gyerekeik jövőjét. Aljas gané banda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

annamarie7275, 2017.06.04 21:15

Kettő éve csődöt kellett volna jelenteni. Visszahozni a saját pénzüket, és újrakezdeni. Szerintem így sem kerülhetik el ezt a forgatókönyvet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html