Érdekes vagy inkább paradox helyzet alakult ki a cseh-lengyel viszonyban - írta a Gazeta Wyborcza. Miközben a cseh vállalkozók tiltakoznak az adóhivatal és a pénzügyminiszter, az ANO pártot vezető Andrej Babis "zaklatásai" miatt, sok lengyel cég a hazai adószabályok kedvezőtlen alakulása miatt áthelyezi székhelyét Csehországba.

A lengyel vállalkozók az utóbbi néhány hónapban - elsősorban a kisebb adóterhek miatt - tömegesen vitték át papíron vállalatukat a szomszédos országba. Menekülnek az egyre szigorúbb hivatali ellenőrzések elől is, illetve azért, mert a kormány egykulcsos adót akar bevezetni és más hátrányos adószabály-változásokat is tervez.

Ráfázhatnak

Úgy tűnik, egyelőre nem számolnak azzal, hogy kellemetlen meglepetés érheti őket. A közelgő választásokon ugyanis Babis egyetlen komoly versenytársa a szociáldemokrata Bohuslav Sobotka, aki választási programjában szintén egykulcsos adót és általában jövedelemadó-emeléseket ígér.

Az Euro hetilap szerint tavaly év végén 2570 olyan bejegyzett cég volt Csehországban, amelynek vezetője lengyel volt, ez 15 százalékkal haladta meg a 2015-ös adatot. Az idén gyorsult a növekedés tempója, mint ahogy gomba módra szaporodnak azok az ügynökségek és irodák is, amelyek a regisztrációval és a könyveléssel foglalkoznak lengyel cégek megbízásából.

Sok lengyel nem viszi át egész cégét a csehekhez, de ott regisztráltatja luxusautóját, ami után hazájában különadót kellene fizetnie. Csehországban ezzel nem kell számolnia.