Nincs igazi győztes az exit pollok szerint

Három tévétársaság közös exit pollja szerint a brit Konzervatív Párt megnyerte ugyan a csütörtöki parlamenti választásokat, de nem szerzett abszolút többséget a parlamentben, azaz úgynevezett hung parliament alakult ki. Megzuhant a font.
Komócsin Sándor, 2017. június 8. csütörtök, 23:06
Fotó: Napi.hu

A BBC, az ITV és a Sky közös exit pollja szerint a Konzervatív Párt 314 mandátumot szerzett a június 8-ai parlamenti választáson, ami elmarad az abszolút többséghez, s ezzel az önálló kormányalakításhoz szükséges 326 képviselői helytől. A Munkáspárt 266, a Skót Nemzeti Párt (SNP) 34, a Liberális Demokraták 14 helyet szereztek. A Brit Függetlenségi párt kiesett a törvényhozásból.

A toryk 17 mandátumot vesztettek, a munkáspártiak 34-et szereztek a két évvel ezelőtti eredményhez képest. A liberálisok plusz hattal zártak, az SNP 22 hellyel szerzett kevesebbet.

A voksolás után Nagy-Britannia egész területén 144 szavazóhelyiségnél kérdezték meg az embereket arról, hová tették az X-et. Ez az exit poll pontosan jelezte előre a végeredményt az elmúlt öt választáson, 2005-ben és 2010-ben teli találatot ért el, 2015-ben viszont 22 mandátummal alulbecsülte a toryk szereplését.

Az exit poll megjelenése után azonnal két százalékot veszített értékéből a font. Egy fontért 1,28 dollárt és 1,14 eurót kellett csak adni az egyedül nyitva lévő 24 órás devizapiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK