Én bika vagyok ezzel az országgal kapcsolatban - mondta Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezetője, a montanai gazdasági csúcstalálkozón. Nem lesz újabb gazdasági visszaesés, én úgy látom, hogy az üzleti vállalkozásaink mindenhol fejlődnek.


A milliárdos befektető cége, a Berkshire Hathaway februárban vette meg 27 milliárd dolláros üzlet keretében a Northern Santa Fe Corp. Nevű vasúti társaságot, a 80 éves guru az üzletet úgy aposztrofálta, ez egy fogadás az amerikai gazdaságra. Buffett álláspontja az amerikai gazdaság várható teljesítményével kapcsolatban éles ellentétben áll Nouriel Roubini, Martin Feldstein és más közgazdászok véleményével, akik szerint az újabb recesszió esélye legalább egy a háromhoz az Egyesült Államokban - írja elemzésében a Bloomberg.


Úgy érzékelem, a hangulat jelentősen romlott a gazdasági szereplők körében az elmúlt három hónapban, főként a médiában - mondta Buffett. Ennek okát azonban nem vélem felfedezni vállalkozásainkban. Én azt látom, hogy több embert foglalkoztatunk, mint egy hónappal ezelőtt, vagy két hónappal ezelőtt.


Buffett szerint az amerikai bankok készen állnak arra, hogy kibővítsék hitelezési tevékenységüket, s biztatta a vállalkozókat, keressék meg a pénzintézeteket üzleti elképzeléseikkel. A Berkshire jelenleg a Wells Fargo & Co egyik legnagyobb részvényese. Mint Buffett elmondta: Én ismerem a Wells Fargot. Ott pedig mit sem adnának azért, ha hitelkihelyezéseik nagysága elérné az 50 milliárd dollárt. Menjenek és beszéljenek végre a bankárukkal - mondta.