Nincs kivétel, befagyasztanák az olajtermelést

Nincs kivétel, az OPEC valamennyi tagországára nézve kötelező lenne az olajtermelés befagyasztása - közölte az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere.
MTI, 2016. október 24. hétfő, 17:08
Fotó: Reuters

Az olajkartell tagállamai szeptember 28-án Algírban előzetesen abban állapodtak meg, hogy a túlkínálat megfékezésének és ezzel együtt az árak stabilizálásának érdekében napi 32,5-33 millió hordó szinten stabilizálnák a termelést, ami napi mintegy 700 ezer hordóval alacsonyabb a jelenleginél.

Akkor azt közölték, hogy a részleteket országonkénti bontásban november végére dolgozzák ki. Az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere hétfőn azt mondta, hogy az egyeztetések már zajlanak, és egyelőre szó se esett arról, hogy bármely tagország esetében eltekintenének a termelés befagyasztásától.

Az algíri előzetes megállapodás megkötésekor felmerült, hogy három ország esetleg felmentését kérné a termelésbefagyasztás alól. Közülük az egyik Irán, amellyel szemben januárban szüntették meg a nemzetközi szankciókat. A másik két ország Nigéria és Líbia, ahol a belpolitikai események miatt huzamosabb ideje csökken az olajtermelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK