Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az évente nyolc alkalommal kiadott Bézs Könyvben - amely a Fed 12 tagbankjának helyzetértékelését összesíti - azt írták: a szeptember elejétől október első hetének végéig tartó időszakban továbbra is "mérsékelt" volt a béroldali nyomás, néhány körzet azonban arról jelentett, hogy egyes ágazatokban jelentősebben nőttek a bérek. A bérek emelkedése magasabb inflációt eredményez. A Fed korábban többször utalt rá, hogy amíg nincs béroldali inflációs nyomás, addig nem indokolt az alapkamat emelése.

A jelentés szerint Philadelphia, St. Louis és San Francisco térségekben nőttek a bérek a munkaerőhiány miatt.

Az árak csak mérsékelten emelkedtek, a legtöbb körzet mérsékelt gazdasági növekedésről számolt be, míg a fogyasztói kiadások vegyesen alakultak. Az infláció jelenleg 1,7 százalék, immár négy éve elmarad az amerikai jegybank 2 százalékos céljától, és a Fed pénzügypolitikai döntéshozói vonakodnak kamatot emelni, amíg ebben nincs változás. A Fed hét év után tavaly decemberben fölemelte a zéró közeli szintről az alapkamatot, de ezt a lépést azóta sem követte újabb emelés.

A piaci konszenzus szerint decemberig biztosan nem emel kamatot a Fed. Az intézmény kamatdöntő nyíltpiaci bizottsága (FOMC) általában figyelembe veszi a Bézs Könyv megállapításait, amikor meghozza monetáris politikai döntéseit.