Csupán azt erősítették meg, hogy a tárgyalást folytatják jövő hétfőn, az eurócsoport rendes, előre tervezett tanácskozásán.

A görög miniszter, Janisz Varufakisz jónak nevezte a tanácskozást, és reményét fejezte ki, hogy hétfőn sikerül megállapodásra jutniuk. Mint mondta, sokféle érdekes vélemény hangzott el a brüsszeli ülésen, és haladást értek el a következő találkozó fényében.

Uniós források szerint a szerdai tanácskozáson elkészítettek egy közös közleményt arról, milyen úton próbálnak továbbhaladni annak érdekében, hogy rendezzék az új görög kormány korábbi programot elutasító politikája miatt keletkezett nehézségeket, de ezt végül Athén nem fogadta el. Még arról sem sikerült megegyezni, milyen további konzultációk előzzék meg a hétfői ülést.

Dijsselbloem már a megbeszélés előtt leszögezte: a találkozó célja az, hogy a görög pénzügyminiszter formálisan bemutathassa elképzeléseit, és elkezdődhessen az egyeztetés a hogyan továbbról. Hangoztatta, hogy formálisan továbbra is létezik az Athén megsegítésére kidolgozott program, és bízik abban, hogy az új görög kormány folytatni fogja a reformokat.

Az új kabinet, amelynek feje a választásokon győztes baloldali Sziriza elnöke, Alekszisz Ciprasz, a kampányban és azt követően is azt hangoztatta, hogy nem engedi Görögországot "visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába".

Az egyik fő vitapont az Athént segítő, 240 milliárd eurós pénzügyi program folytatása, miután annak eredetileg rögzített futamideje hamarosan lejár. Ciprasz korábban közölte, hogy nem kívánják meghosszabbítani a programot, viszont a kormány saját reformtervet készít.

Az uniós partnerek szerint az új görög kormánynak tartania kell magát azokhoz a megállapodásokhoz, amelyeket elődei kötöttek. Csütörtöki nyilatkozatok szerint ennek rögzítéséhez több résztvevő a brüsszeli ülésen is ragaszkodott.

Jeroen Dijsselbloem azt mondta, a feleknek több időre van szükségük ahhoz, hogy megállapodásra jussanak. Jelezte, hogy szóba került a jelenlegi program meghosszabbításának lehetősége is. Hozzátette ugyanakkor, hogy konkrét részletekről most nem is beszéltek, elsősorban a további menetrendről próbáltak egyetértésre jutni.

Varufakisz sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy együtt kívánnak működni uniós partnereikkel, így az Európai Központi Bankkal, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is, ugyanakkor úgy vélik, hogy a jelenlegi program "nem működik", és újfajta megállapodásra van szükség. "Számunkra sem ésszerű, ha nem találunk megoldást" - szögezte le.

A görög fél által végül el nem fogadott közös közlemény arról számolt volna be, hogy a tárgyalások a jelenlegi (az EU részéről e hónap végén, az IMF oldalán valamivel később kifutó) mentőprogram meghosszabbításáról szólnak, amely egy új támogatási csomag kidolgozásáig lenne érvényes.

A Reuters értesülése szerint a szöveg azt is tartalmazta, hogy a görög hatóságok "megerősítették határozott elkötelezettségüket pénzügyi vállalásaik teljesítésére valamennyi hitelezővel szemben". Görög részről pedig - áll a tervezetben - állást foglaltak "egy szélesebb körű és hatékonyabb reformfolyamat mellett, amelynek célja a növekedési kilátások tartós javítása".