Nincs meglepetés a német munkanélküliségi adatban

A német szövetségi munkaügyi hivatal szerdai adatai szerint nem változott a német munkanélküliségi ráta októberben, továbbra is 6,9 százalék az állástalanok aránya. A szezonálisan kiigazított német munkanélküliségi adat megfelelt az elemzői várakozásoknak.
MTI-Eco, 2013. október 30. szerda, 11:18
Fotó: Napi.hu

Szezonális kiigazítással 2,973 millió állástalan volt októberben, ez 2011 júniusa óta a legnagyobb szám. Szezonális kiigazítások nélkül az állástalanok száma elérte a 2,8 milliót, és 6,5 százalékos volt az októberi munkanélküliség.

A munkanélküliek száma kiigazítással csupán kétezerrel nőtt, az elemzők ötezer új munkanélkülivel számoltak. A naptári hatások kiszűrése nélkül viszont csökkent az állástalanok száma, összesen 48 ezer fővel, de lassabban, mint az előző havi 97 ezres visszaesés.

A munkaerőpiacon kisebb bizonytalanság van, mert lehetséges, hogy a leendő új német kormány általános, kötelező minimálbért fog bevezetni. A minimálbér óránkénti 8,5 euró lehet, és egyes közgazdászok szerint ez állások megszűnéséhez vezethet, különösen a kkv-szektorban.

A német gazdasági növekedés üteme visszafogott, és nem várható, hogy hirtelen gazdasági bővülés lesz, de összességében az elemzők továbbra is stabilnak mondják a német munkaerőpiacot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.30 12:03

@antifreemaison: Viszont nálunk mindenki keményen dolgozik, napi 12 órában és őrületesen növeskszik a közmunka....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antifreemaison, 2013.10.30 11:58

továbbra is 6,9 százalék az állástalanok aránya...

..ez jó adat : de!! egyrészt termelnek ...,másrészt vannak állami programok...,harmadrészt a dolgozók 20%-a részmunkaidős ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html