BUX
38240

Nincs mese, kamatot kell vágni

Az eurózóna recesszióba süllyedésének elkerülése érdekében az idei kamatemelésre ellentétes lépésre van szükség - idézi a Bloomberg az ún. árnyék ECB-tanács tagjainak véleményét.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 09:15

A 15 közgazdászból és portfóliómenedzserből álló csoport úgy látja, hogy az európai feldolgozóipari teljesítmény csökkenése és a fogyasztói bizalom apadása arra utal, hogy a második negyedévi erőteljes lassulás folytatódhat a harmadik negyedben is. Julian Callow, a Barclays Capital vezető közgazdásza szerint 50 bázispontos kamatvágásra volna szükség, a recesszió kockázatának csökkentése érdekében.

Az ECB az idén két lépésben 1 százalékról 1,5 százalékra emelte az alaprátát. Amennyiben a növekedési kilátások rosszabbra fordulnak, arra is szükség lehet, hogy az ECB 1 százalék alá vigye a kamatot, hiszen fiskális élénkítésre nincs mód - vélekedett Marie Diron, az Oxford Economics elemzője. A következő hónapokban várhatóan igen gyorsan enyhülni fog az inflációs nyomás - hozott még egy érvet a kamatvágás mellett Elga Bartsch, a Morgan Stanley szakértője.

Az ECB döntéshozói legközelebb szeptember 8-án határoznak az alaprátáról, ám a kamatvágást sürgető szakértők többsége úgy véli, egyelőre nem lesz csökkentés, a monetáris enyhítésre az év végéig, jövő év tavaszáig várni kell. Jean-Claude Trichet ECB-elnök a napokban jelezte, hogy a jegybank felülvizsgálhatja azon álláspontját, amely szerint növekednek az inflációs kockázatát. Mindez azt jelentheti, hogy egyelőre megáll a kamatemelési ciklus.