Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A magyarok egyre növekvő számú elvándorlása demográfiai kihívásokat és munkaerőhiányt idézett elő az országban. A migráns munkavállalók hozzá tudnának járulni a munkaerőpiaci hiány csökkentéséhez. Magyarország eközben ténylegesen lehetővé teszi más országokból egyre nagyobb számban érkező migráns munkavállalók érkezését. 2018-ban közel ötvenezer migráns kapott munkavállalói vízumot Magyarországon (köztük több mint 16 ezer ukrán, és jelentős számban Szerbiából és Kínából)" - írta a összefoglalójában az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó jelentéstevője, amit az Index közölt.

Morales nem talált kivetnivalót abban, hogy külföldiek is vállalhatnak munkát Magyarországon. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kormány idegenellenes retorikája ezeket az embereket is veszélybe sodorhatja.

A migráció kérdésének átpolitizálása bűnbakká tette a migránsokat - jelentette ki az ENSZ szakértője és felszólította a kormányt, hogy a jövőben ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyek szerint válsághelyzettel áll szemben.

A jelentéstevő saját tapasztalatait is megemlíti a határon tapasztalható állapotokról: "Ellátogattam Röszkére és Tompára. A határszakaszok csendesek. Egyetlen migránst sem láttam Magyarország felé közelíteni a határ szerbiai oldaláról" - írta.

A jelentéstevő börtönszerű körülményekkel találkozott a tranzitzónában. "Jelenleg a tranzitzónákban körülbelül 280 személy van. Nem csak a tranzitzóna körül, hanem az egyes szektorok között is szögesdrót kerítések vannak." Az egyik menedékkérő nőt a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol öt napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül. "Súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek."

Morales szerint a börtönszerű körülmények azért is aggályosak, mert "a tranzitzónák lakóinak több mint 60 százaléka gyermek, köztük csecsemők, kísérő nélküli menedékkérő kiskorúak és speciális szükségletű gyermekek. Sokakat több mint egy éve tartanak fogva a tranzitzónákban."

"Kérem Magyarországot, hogy vessen véget a gyermekek közigazgatási őrizetbe vételének, akár családjukkal vannak, akár kísérő nélkül, és vizsgálja meg a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának alternatíváit, mivel a fogva tartás soha nem szolgálhatja a gyermek mindenek fölötti érdekét" - kér emberségesebb hozzáállást a magyar kormánytól az ENSZ-jelentéstevő az Index cikke szerint.